„Meil on avanenud hea võimalus harjutada üheskoos Eesti kaitseväelastest ametivendadega, andes panuse üksteise sukeldumisvõimekuse parendamisse. Eriti huvitatud oleme Eestlaste sonariotsingute võimekusest. Selline tehnika tuleks ka meile veekogude kontrollimistel kasuks,“ ütles Ühendkuningriigi üksuse sukeldumisohvitser leitnant S. Bishop. „Eestis paikneme peamiselt Tapal, seega on liitlastega Tallinnas Miinisadamas töötamine heaks vahelduseks.“

Eile harjutati Tallinna lahel sukeldumisi õppetorpeedo juurde, kasutades ülesandel tuukrimeeskondade sidevahendeid ning ring- ja käsisonareid. Täna, 25. septembril teevad tuukrid Aegna saare lähistel asuva laevavraki juures kontrollharjutusi.

„Miinituukrite kasutada on erinevad sonarid, mis parandavad veealuste otsingute efektiivsust. Valdavalt jäävad meie ja NATO pioneerituukrite koostöösukeldumised sügavustele 10-30 meetrit. Näitena peavad tuukrid harjutama vee all etteantud koordinaatideni jõudmist ning objektide tuvastamist,“ ütles mereväe tuukrigrupi ülem vanemleitnant Priit Kaasikmäe.

Merel rahvusvahelise signalisatsiooni Alpha-lippu kasutades antakse mootorpaatidelt märku vees olevatest tuukritest; signaali saajatel palutakse mööduda ohutult distantsilt ning vähendatud kiirusel.

Tapal paikneva NATO lahingugrupi üksusena on Ühendkuningriigi 26. pioneeripataljoni sukeldumismeeskondade võimekuses liitlaste toetamine erinevate veealuste ehitustöödega, olles valmis varustusega sukelduma kuni 42 meetri sügavusele. Ühtlasi tegelevad pioneerituukrid veealuste ehitiste kontrollimisega ning lõhkekehi või lõikevahendeid kasutades veealuste takistuste eemaldamisega, toetamaks harjutustel NATO lahingugrupi liikumisi ja põhiülesannete täitmist.

Mereväe miinituukrite peamine ülesanne on otsida, identifitseerida ning kahjutuks teha veealuseid lõhkekehi. Eriväljaõppega miinituukrid kasutavad varustust, mis võimaldab tööülesannete täitmiseks sukelduda kuni 55 meetri sügavusele.