Nursipalu on koht, kus Mart Laar 12 aastat tagasi Edgar Savisaare pildi pihta tulistas. Rõuge vallas asuvat harjutusala on kaitseväe tarvis plaanis suurendada, see ei meeldi kohalikele, kuigi nad mõistavad, et väljakut on kaitseväele vaja.

Kogunemisel avaldati soovi, et kasutuses võiksid olla vaid käsirelvad või siis vaikne laskemoon. Laari väitel on ta algatanud miinipilduja simulatsiooniseadme väljatöötamise, kuid pärast esimesi ebaõnnestumisi arendus seiskus. Siiski andis minister lootust tulevikus väärt asja edasi arendada. Mitu kohalikku sõnavõtjat soovitas saata kaitseväelased miinipilduja harjutusi tegema keskpolügoonile, kuid selle idee surus kaitseminister maha. "Ühele keskpolügoonile terve Eesti kaitsevägi kokku - see ei ole hea idee, pealegi tekitab sõjaväekolonn maanteel liiklusohtu," ütles Laar vastuväiteks. Miinipildujate harjutusteks on Nursipalu väljak Võrumaal kaitseministri sõnul kõige parem paik.

Kohalikud on juba aastaid nõudnud, et piirkonda paigaldataks statsionaarne müramõõtja, mille näit oleks internetis avalik. Laar kinnitas, et selline aparaat pannakse tööle, kuid ütles, et süsteem pole seni tehnilistel põhjustel tööle hakanud. Müra ongi kohalike inimeste peamine mure - üks talupidaja Nursi lähedalt rääkis, et loobus kuus aastat tagasi turismitalu arendamisest, kuna kliendid pidid kaks päeva paugutamist kuulama.

Valdadega koostöös plaanib kaitsevägi väljaku laiendamisele n-ö vastutasuks arendada kohalikku infrastruktuuri. Praeguseks paika pandud kavas paistab kõige suurema ettevõtmisena silma Nursi ja Sõmerpalu vahelise maantee korda tegemine, mis on ka ainuke tee harjutusväljakule. Rõuge rahvas pole aga vaimustuses, kuna nende sõnul on palju halvemaid lõike. Mart Laar on üllatunud: "Sõmerpalu vald on tee pärast väga mures ja toetab kahe käega meie laiendusplaane ja teie arvates on tee normaalne?"

Laar lubas, et kõik küsimused saavad vastatud, turismitalu arendada soovinud inimesega olukord personaalselt üle vaadatud, piirkonda paigaldatud müramõõtja ning miinipilduja simulatsiooniseadmega edasi tegeletud. Lisaks andis minister oma ausõna, lubades vastutada, isegi kui ta oma ametist seepärast peaks lahkuma.

Kogu projekti maksumus on praeguste andmete järgi umbes 3 miljonit eurot.