Postimehe peatoimetaja asetäitja Aivar Reinap jäi kohtumise kommenteerimisel napisõnaliseks. Reinap ütles, et töörahu on saavutatud ning liigutakse edasi. Küsimusele, kas ka ajakirjanikud selle sõnumiga rahule jäid, vastas ta: "Elame, näeme."

Delfi toimetusel pole õnnestunud Postimees Grupi juhatuse esimeest Andrus Raudsalu tabada. Ajakirjanikud ei soovi toimunut kommenteerida.

Möödunud reedel teatasid Postimehest lahkumisest uuriva toimetuse ajakirjanikud Mari Mets, Martin Laine, Helen Mihelson ja Oliver Kund ning toimetaja Henrik Ilves. Lisaks lahkus töölt arvamustoimetuse juht Indrek Lepik. Enne reedet oli veel lahkumisavalduse esitanud uuriva toimetuse juht Holger Roonemaa. Roonemaa põhjendas lahkumist sellega, et Postimehes ei ole võimalik vaba ja sõltumatut ajakirjandust teha.

Postimees Grupi juhatuse esimees Andrus Raudsalu ütles reedel, et temani on jõudnud Lepiku ja uuriva toimetuse ajakirjaniku Mari Metsa lahkumisavaldused. Uuriva toimetuse nimekirjast on Postimehe kontaktide alt eemaldatud ka Martin Laine ning Helen Mihelson.

Usaldusküsimus

Ajakirjaniku lahkumise vallandanud sündmuste ahel algas, kui Postimehe uuriva ajakirjanduse juht Holger Roonemaa tõi majja materjali Eestit senimaani raputava rahapesuskandaali kohta. Delfil pole teada, mis materjaliga täpsemalt tegemist oli. Teada on ent, et tegu pole mingi tavapärase, kergelt mõistetava ja hõlpsasti tsiteeritava komprapommiga, vaid pigem tehnilist laadi dokumentidega - ülekanded, firmad, kuupäevad, mille baasilt mingigi pildi kokku panemine eeldab aega ja teadmisi.

Postimees palkas andmekogu uurima varem peamiselt reklaami alal töötanud Jüri-Franciscus Lotmani. Lotman - kes pole täna Delfi kõnesid vastu võtnud - olevat materjale uurinud, leidnud need olevat põrutavad. Seejärel olevat ta oma leidudest informeerinud Postimehe uurivat toimetust.

Seni teadmata põhjustel ei jäänud aga Lotman, kes on muuseas olnud seotud ka Kaur Kenderi kultuuriväljunditega nihilist.fm ja ZA/UM, toimetuse reaktsiooniga rahule ning läks otse edasi Postimehe juhatuse jutule.

Postimehe juhatus võttis Jüri-Franciscus Lotmani väiteist tuld, ning kõnealust põrutavat lugu asuti ette valmistama ilma Postimehe uuriva toimetuse abita, juhatuse liikmete soovil ja majaväliste ekspertide tööna. Sellisest ootamatust vangerdusest – taoline samm näitab äärmist usalduse puudumist Postimehe uuriva toimetuse vastu - ei olnud informeeritud isegi vastutav väljaandja Merili Nikkolo, kes nädala alguses oma tagasiastumisest teatas.

Raudsalu ütles täna Delfile, et sündmus pole sugugi nii dramaatiline, et mingist usaldamatusest juttu ei ole, välisekspertide kaasamine olevat tavaline.

Väidetav siseuurimine

Uuriva toimetuse juht Holger Roonemaa edastas eile ühismeedias, et tegemist ei olnud mingi järjekordse toimetuse mässuga. "Mõned nädalad tagasi hakkasime kuulma, et ettevõtte juhatuse esimees viib läbi mingit oma uurimist, mis on ühtaegu nii ajakirjanduslik kui ka siseuurimine. See puudutavat ühte võimalikku rahapesu teemat. Info jõudis meieni majast väljast," edastas ta.

Roonemaa lisas, et Raudsalu ütles esialgu, et siseuurimist ja rahapesu materjalide uurimist ei toimu. "Enne jõule esmaspäeval saame uue info, et täpselt sama uurimine läheb varasema hooga edasi. Samal päeval vallandati Merili. Seejärel oli mulle selge, et olukorras, kus meile valetatakse ja vallandatud on minu otsene juht, pole mul enam perspektiivi selles ettevõttes jätkata," kirjutas ta.