Ministrid arutasid muuhulgas kahe riigi kaitsealast koostööd ning võimalusi riikide koostöö laiendamiseks teistesse valdkondadesse, nagu infotehnoloogiasse.

Minister kohtus Malis ka Euroopa Liidu ja ÜRO missioonide MINUSMA ja EUTM Mali juhtidega ning rõhutas, et Eesti sõdurid tegutsevad Malis koos liitlastega ühise eesmärgi nimel. "Lisaks Mali stabiilsuse ja julgeoleku tagamisele osaleme laiema rahvusvahelise, ka Eesti julgeoleku, tagamisel," lausus Luik. Luik kohtus ka Eesti kaitseväelastega, kes teenivad EUTM Mali ja MINUSMA missioonidel ning tänas neid olulise panuse eest siinse julgeoleku tagamisse.

ÜRO rahuvalvemissiooni MINUSMA asejuhi Joanne Adamsoniga kohtudes avaldas Jüri Luik kaastunnet pühapaeval Mali põhjaosas toimunud terrorirünnakus hukkunud kümne rahuvalvaja pärast. Luik kinnitas Adamsonile, et Eesti jätkab panustamist rahuvalvemissiooni.

Kohtumisel EUTM Mali juhi, brigaadikindral Peter Mirowiga ning Euroopa Liidu suursaadiku Alain Holleville'ga oli jutuks EL-i missiooni peamine eesmärk, mis on Mali kohalike vägede väljaõpe ja poliitilise protsessi toetamine, seda eeskätt just käesoleval üld- ja kohalike valimiste aastal.

Nii Mirow kui kohtumisel osalenud Eesti staabiohvitserid tõid välja, et kohalikud sõdurid on väljaõppest väga huvitatud ja selleks motiveeritud. Peamisteks väljakutseteks on õige varustuse leidmine ja keskastme juhtimine. Mirow tänas kaitseminister Luike Eesti panuse eest ning tunnustas meie sõdurite professionaalsust. Kaitseminister Luik ütles kohtumisel, et Mali keeruline poliitiline ning julgeolekuolukord on ohuks nii lähipiirkonnale kui ka Euroopale. Luik lisas, et koos liitlastega kohalikku olukorda stabiliseerides panustab Eesti Malis mitmel missioonil.

Eesti kaitseväelased on toetanud Malit alates 2013. aastast ÜRO rahuvalvemissioonil MINUSMA ja Euroopa Liidu väljaõppemissioonil EUTM Mali. 2018. aasta augustist on Eesti 48 kaitseväelasega panustamas ka Prantsusmaa juhitud operatsiooni Barkhane. MINUSMA-s osaleb Eesti kolme saabiohvitseriga, EUTM Mali missioonil aga viie staabiohvitseri ja instruktoriga.

Mali keeruka olukorra üheks põhjuseks on piiriülene terroristlike rühmituste liikumine, mistõttu ebastabiilsus ja kuritegevus levivad üle kogu Saheli piirkonna. "Piirkonnas tegutsevad relvarühmitused on killustunud ning omavahel vaenujalal," märkis kaitseminister Luik.

Täna sõidab kaitseminister Gaosse, et kohtuda seal operatsioonil Barkhane teenivate Eesti kaitseväelastega.