Maksu- ja tolliameti teatel on Kristuse üldine tervislik seisund hea. Uurijate jaoks oli üllatus, et kuju erinevad osad on omavahel naeltega kinnitatud, oodati samuti puidust kinnitusi. Erinevad värvid röntgenpildi peal näitavad erinevaid materjale, värvikihte ja pigmente.

Maksu- ja tolliameti kaasabil hakati sel nädalal kaasaskantava röntgenaparaadiga uurima üht Tallinna barokiajastu silmapaistvamat kunstiteost - Tallinna toomkiriku altariseina.

Ettevõtmine on osa 2020. aastani vältavast suurprojektist, mis keskendub skandaalse ja andeka puunikerdaja Christian Ackermanni loomingu uurimisele, teatas muinsuskaitse pressiesindaja.

Röntgenuuringu eesmärgiks on teada saada, milline on altariskulptuuride ülesehitus ning määrata kindlaks metallisisaldusega detailide omadused ja asukohad. "Kui Rode altari ja Russalka monumendi puhul oli tegemist üksikute uuringutega, siis nüüd alustame neljaks aastaks planeeritud projekti, kus aitame kunstiekspertidel saada uut infot erinevate kultuuriväärtuste kohta üle Eesti," ütles maksu- ja tolliameti tolliosakonna peaspetsialist Aleksander Miksjuk. Ameti jaoks on tegu seni suurima ettevõtmisega, kus läbi tuleb valgustada hoopis teistsuguseid materjale. Samuti on tingimused selleks tavapärasest erinevad.