Atalantale teenima asuvate meeste näol on Eesti saanud juurde kõrgetasemelise väljaõppega kaitseväelased, ütles Schvede. Atalanta on üks Euroopa Liidu olulisemaid julgeolekuoperatsioone, mis tagab laevanduse ja meremeeste julgeolekut nii väljaspool Euroopat, kui kaudselt ka Euroopas ja Eestis , ütles Schvede kaitseväe teatel.

Teine laevakaitsemeeskond valmistus operatsiooniks kolm kuud. Lõpuharjutuse läbisid laevakaitsjad mereväebaasis 4. aprillil. Laevakaitsemeeskonna ülema leitnant Ivari Sarapuu hinnangul on meeskonna väljaõpe kulgenud edukalt: Oleme väljaõppes panustanud oluliselt oskustele, mis aitavad meil toime tulla nii maal kui merel, meeskond on missioonile minekuks valmis ja motiveeritud.

Kolmandik üksusest on varem teeninud mereväes, ülejäänud maaväe üksustes, kolmel meeskonna liikmel on varasem missioonikogemus. Missioon kestab kuus kuud. Laevakaitsemeeskond asub teenima Prantsuse mereväe alusel.

Operatsiooni Atalanta ülesanne on Maailma Toiduprogrammi (WFP) raames Somaaliasse toiduabi transportivate aluste ning teiste Adeni lahes ja Somaalia ranniku lähistel liikuvate aluste kaitsmine. Merevägi osaleb missioonil alates moodunud aasta teisest poolest. Eelmine üksus lõpetas neli kuud kestnud teenistuse 15. märtsil.