Avamisel osalesid rektor Rein Raud, haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Andres Koppel ning Hiina Rahvavabariigi kõrgetasemeline kultuuri- ja haridusdelegatsioon.

Konfutsiuse Instituut (KI) on ülemaailmsesse KI-de võrgustikku kuuluv hiina keele ja kultuuri keskus, mille peakorteriks on rahvusvahelise hiina keele nõukogu (Hanban). Hetkel on maailmas tegutsemas ligi 300 Konfutsiuse Instituuti, mis tegutsevad koostöös välisülikooli ja Hiina ülikooli vahel. Tallinna Ülikooli partneriks on Guangxi Ülikool, Nanningi linnas, seisab Tallinna Ülikooli kodulehel.

Eestisse instituudi rajamise idee on pärit haridusminister Tõnis Lukase 2008. aasta visiidist Hiina Rahvavabariiki. Koostöös haridus- ja teadusministeeriumi ning Eesti Suursaatkonnaga Pekingis sõlmiti 2009. aastal ettevalmistavad lepingud. Peagi leiti partnerülikool ning hakati valmistama ette lepingut TLÜ ja Hanbani vahel. Käesoleva aasta 16. veebruaril see ka allkirjastati. Märtsis 2010 külastasid TLÜ esindajad Hanbani peakorterit Pekingis ja sealses Eesti saatkonnas sõlmiti leping TLÜ ja Guangxi Ülikooli vahel.

Konfutsiuse Instituudi põhitegevusteks on hiina keele õpetamine; hiina kultuuri puudutavate kursuste ja loengute korraldamine; hiina keele standardiseeritud testide läbiviimine (ainsana Eestis); Hiinas õppimist jmt puudutava teabe edastamine ja levitamine; KI raamatukogu haldamine ja arendamine; kultuuri- ja haridusalase koostöö edendamine Eesti ja Hiina Rahvavabariigi vahel.

Nagu fotodelt näha, tõi Hiinast pärit külaliste saabumine Tallinna Ülikooli lähistel kaasa ka paraja segaduse liikluses.