Prokurör Katrin Pärtlas süüdistas Jakimenkot kahe inimese mõrvakatses ning tulirelva ebaseaduslikus käsitlemises, liitkaristusena palus riik kohtult mõista eakale mehele välja 16 aastat reaalset vanglakaristust.

Möödunud suvel tungis Koplis Liinivahe tänavale maha jäetud majja sisse 75-aastane endine Keskvangla relvur, kes püüdis varastada metalli. Maja tuulekojas oli kaamera, mis käivitas turvaalarmi, millele reageerisid turvamehed.

Kohale sõitnud turvatöötajad leppisid omavahel kokku, et üks siseneb majja ning teine jääb patrullima maja äärde. Järgmise 50 sekundiga toimusid sündmused, mis muutsid kolme asjaosalise elu.

Üks majja sisenenud turvatöötajatest sisenes majja ning nägi seal askeldavat Jakimenkot, kes püüdis koheselt põgeneda akna kaudu. Aknast välja saanud, märkas põgenejat õues patrullinud turvatöötaja, kes haaras mehest kinni. Seepeale haaras pensionär relva ning tulistas turvamees revolvrist BM kõhtu.

Vahepealt jõudis majast välja sinna sisenenud turvamees, kes tormas Jakimenkole järgi, hüüdes "seis!". Jakimenkost paari meetri kaugusele jõudnud, tulistas viimane teda kõhtu, mispeale kukkus suur mees kokku täpselt metallivarga otsa. Siis tulistas Jakimenko viimase, kolmanda lasu, seejuures oli relv selleks hetkeks juba turvamehe keha vastas.

Haavatud turvatöötajad lõdevastasid oma haaret eaka mehe ümber, mis võimaldas eakal mehel põgeneda. Põgenedes jättis Jakimenko sündmuskohale oma verise jope ning koti. Kaks lasku kõhtu saanud turvamees kutsus endale ja paarimehele ise kiirabi.

7. juulil ehk nädalapäevad hiljem tabati ta Lätist - mees oli võtnud suuna Ukrainasse, et jäädavalt sinna ümber asuda.

Pärast Jakimenko tabamist ning vahistamist viidi tema kahel aadressil läbi läbiotsimised, mille käigus leiti Pallasti ja Vasara tänaval asuvatest korteritest üle 8500 laskedetaili - padrunid, tulirelvad ja muud komponendid. Muuhulgas leiti üks signaalrakett, granaat, 40 grammi püssirohtu ning neli revolvrit, millest ühelegi Jakimenkol luba ei olnud.

Uurimise käigus on selgunud, et Jakimenko sai erinevad relvaosad endale siis, kui ta oma Keskvanglas asunud relvuri töökohalt koondati. Väidetavalt kanti relvaloa intenventaar maha, kui Jakimenko uuris, mida selle kõigega teha. Kuna toona ei pidanud ta sobivaks relvi prügimäele viia, võttis ta need koju kaasa. Ka toona polnud mehel relvaluba ning ta on uurimise käigus väljendanud, et talle pole relvaseadus korda läinud, mistõttu ta ei teadnud, et tegutseb ebaseaduslikult relvaladu oma korterisse kolides. Padruneid kogus mees päevade kaupa - treeningute läbiviimiseks lasketiirus väljastati talle päevas 100 padrunit.

Seejuures makarovi tüüpi relva, millega tulistati turvatöötajaid, soetas pensionär endale hiljem. Ütluste kohaselt ta muidu relva kaasas ei kandnud, kuid saatuslikul 2. juulil Liinivahe majja sisenes pelgas ta hulkuvaid koeri ja asotsiaale, mistõttu oli endale kaasa pakkinud kaks salve padruneid ja revolvri.

Novembri alguses selgus, et Jakimenkot on tabanud insult, misttõu Jakimenko kaitsja Vladimir Sadekov esitas taotluse, et mees pole võimeline vanglakaristust kandma. Terviseekspertiis lükkas selle ümber ning pidas Jakimenko terviseseisundit piisavaks, et kanda vanglakaristust. Siiski kohtus täna kaitsja ei pidanud seda ammendavaks, sest 75-aastase mehe tervis on vahi all muutunud kehvemaks, täna veeretati ta saali ratastoolis.

Kaks viga saanud turvameest on esitanud ka tsiviilhagi, et mõista välja kahjutasu oma vigastuste eest. Selle asjaolude arutamine kuulutati kinniseks.

Kohus langetab otsuse 7. detsembriks. Jakimenkot pole varem kriminaalkorras karistatud.