Lugu sai alguse eile hommikupoole, kui kohalikud elanikud nägid Harjumaal Jõelähtme vallas asuvas Kostivere alevikus, kuidas üks auto seal läheduses asuva jõe äärest minema sõitis.

"Elanikud arvasid veel, et tegemist on röövpüüdjatega, seega läksid kontrollima ja leidsid linnu sealtsamast põllu pealt. Kuna aga tegu oli riigipühaga, siis riiklikud asutused lahti ei olnud ning loomakaitse liit toimetas linnu arsti juurde," rääkis Eestimaa Loomakaitse Liidu juht Heiki Valner Delfile.

Valneri sõnul tuvastati arsti juures, et lindu on tulistatud kaks korda: üks kuul läbis kurge pealae pealt ning teine kuul läks läbi rindkere.

"Mõlemad olid läbivad haavad ning praegu on teada, et ilmselt on vigastada saanud ka kops. Nimelt tuli linnu nokast ka sellist veresegust eritist, et kõik tundemärgid on väga halvad. Ma ei ole üldse kindel, et me talle eluvaimu sisse saame," ütles Valner.

Kuigi juhtumi asjaolud on veel segased, siis Valneri sõnul on tema isikliku arvamuse kohaselt tulistaja sihtinud lindu meelega. "See lind on lennanud madalalt ja esmase hinnangu järgi ütleks küll, et see tulistaja on ikka kindla käega mees ning kogemata on selliseid laskehaavu raske tekitada," arvas Valner.

Loomakaitse liidu juht juhtis tähelepanu ka asjaolule, et valge-toonekurg on Eestis looduskaitse all, seega lisaks sellele, et tulistaja lasi eestlastele väga sümboolset lindu, rikkus ta ka seadust.

"Minu isiklik arvamus on, et see tulistaja on jõhkard ning lihtsalt mölakas," arvas Valner.