Kohtumajas oli istungi alguses kohal hulk inimesi, silma järgi 30-40, nii et kohtunik Leo Kunman saatis saalist koridori need, kellele saalis istumiskohta ei jagunud. Paljud kohaletulnutest näisid olevat väga noored, teiste seas oli näha ka näiteks räppar Beebilõusta (kodanikunimega Andrus Elbing).

Kaur Kenderi advokaat Paul Keres taotles prokurör Lea Pähkeli taandamist, põhjendusega, et prokurör on erapoolik. Väidetavalt on keskerakondlane Oudekki Loone näinud Lea Pähkelit TLÜ kohvikus vestlemas kirjandusteadlase Rein Veidemanniga, keda kallutas Kenderi vastu tunnistama.

Prokurör seevastu leiab, et taotlus ei ole põhjendatud. "Ma ei vaidle vastu, et kohtusin Veidemanniga, aga selle eesmärk oli kirjandusest rääkimine üldisemalt. Meil oli sellest juttu jah, et kui osutub vajalikuks, siis kas ta tuleb kohtusse tunnistama. Ta ei olnud nõus ja nii see jäi, sest meil ei olnud teda tunnistajana konkreetselt vaja ka," ütles Pähkel.

Kuna prokuröri taandamise taotlust peab kohus arutama ja kohtunikul oli täna juba istungiteplaan täis, siis lükati asja arutamine homsele.

Keres ütles peale istungit ajakirjanikele, et kuna prokurör Pähkel on avalikus ruumis mõjutanud kohtuasjaga seotud olulisi inimesi, siis ei näe ta võimalust, et asja saaks konkreetse prokuröri eestvedamisel arutada.

Oudekki Loone oli pöördunud konkreetse juhtumiga otse Kaur kenderi poole ja postitanud ka juhtumi kirjelduse Facebooki.

Seda, mis saab juhutl, kui kohtunik prokuröri ei taanda, lubas Keres otsustada peale kohtuniku otsuse tegemist.

Täna oli tegu oli eelistungiga, kuhu oli kutsutud advokaat ja prokurör. Eelistungil arutatakse tehnilisi küsimusi ja lepitakse kokku istungiajad, ütles Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Ots Delfile.

Kender on loonud kuhtuistungi puhul Facebooki lehe, kus kutsub inimesi kohtumajja. 88 inimest on väitnud, et lähevad tõesti kohtusse kohale.

Politsei alustas 2014. aasta detsembri lõpus kriminaaluurimist seoses internetilehel nihilist.fm ilmunud Kenderi kirjutisega.

Tekst pealkirjaga Untitled-12 koosnes detailsetest suguühte kirjeldustest mehe ja laste vahel, kultuuriministeeriumi juures tegutsev ekspertkomisjon hindas teksti pornograafiliseks. Kender ise määratles kirjutatu õuduskirjanduseks.