Konverentsil "Ausa Eesti eest" astusid üles riigikogu IRL-i fraktsiooni kuuluv sõltumatu poliitik Juku-Kalle Raid, Eesti Päevalehe ajakirjanik Kärt Anvelt ning "emeriitpoliitikud" Andres Tarand ja Lagle Parek.

Juku-Kalle Raid rääkis teemal "Poliitik ja kodanikuargus". Tema sõnul on viimase kümne aasta jooksul Eesti poliitikas toimunud mentaalne stagnatsioon. See omakorda kipub end põlistama, luues omaenda hierarhiaid, tõekspidamisi ja rangeid parteikoridore, kus "asjad käivad nii ja punkt". Saateks kostavad JOKK-hüüatused. "Millal te kuulsite noorpoliitikute suust viimati mõnd omaenda parteile oponeerivat seisukohta?" küsis Raid.

Kärt Anvelt kõneles olukordadest, kus ametnikud ei julge valusast
probleemist rääkida ja poliitikud ei taha, kuid ajakirjandus saab niidiotsa kätte. Seda niiti kerides tuleb infot järk-järgult juurde. Eri skandaalide puhul, ka elamislubade skandaali puhul, on kõige halvem variant, kui poliitik valetab. See tuleb varem või hiljem välja ja siis on usutavate selgituste andmine kordi keerulisem kui mitte võimatu.

Andres Tarand vastas küsimusele, mida teha siis, kui erakonnaegoism läheb
ühiskonna huvidega vastuollu ning Lagle Pareki ette seati küsimus, mida teeb hea kodanik siis, kui olukord näib lootusetu.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik on erakondadeülene ühendus, mille eesmärk on
osaleda poliitikate kujundamisel kodanikualgatuse vormis. Ühendusega on
hiljaaegu liitunud Euroopa parlamendi saadik Indrek Tarand, Eesti
põhiseaduse isa Jüri Adams jt.