Rootsiaegne kalmistu avastati ehitus- ja trassitööde käigus, mida tehti arheoloogide valvsa pilgu all, sest ala on muinsuskaitse all. Tartu ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituudi arheoloog Martin Malve rääkis, et leiust teatati kohe talle ja tema meeskonnale ning üheskoos asuti maast välja koorunud avastust uurima.

"Kokku leiti kalmistult vähemalt 12 matust. Paljud hauad olid säilinud osaliselt varasemate ehitus- ja mullatööde tõttu. Enamik surnutest olid maetud kirstus. Üles võeti 9 täiskasvanut ja 2 imikut. Ühe surnu juurest saadi panusena kaasa pandud nuga, teiste matuste juurest esemeid ei saadud," ütles Malve.

Surnud olid maetud kahes kihis ja hauad asusid küllatki hõredalt, mis viitab sellele, et tegemist oli kalmistu äärealaga, lisas arheoloog.

Kalamajast avastatud kalmistu on huvitav ka seepärast, et sellest pole ajaloolisi märkmeid. "Tõenäoliselt pärinevad leitud matused Kalamaja kirikut ümbritsenud kirikaiast. Kalamaja kirik on küll kujutatud rootsiaegsel kaardil, kuid ajaloolised plaanid on küllaltki ebamäärased. Kirjalikest allikatest teame, et Kalamaja kirik rajati 1544.-1545. aastal," rääkis Malve. Kirik hävis Liivimaa sõjas 1571. aastal, taastati 1602. aastal ning hävis lõplikult Põhjasõja ajal.

Täppistöö

Pärast avastust asusid arheoloogid tööle, et leiud välja puhastada ja uurida, mis ajast need pärinevad ja kellele kuuluvad. Luuarheoloogi juhtimisel puhastatakse leiud hoolikalt kellude, lusikate, pintslite ja hambaorkidega välja.

"Matuste avamine on keeruline ja spetsiifiline töö, mistõttu peab alati skelettide kaevamisel luu-uurija kohal olema, et juhendada kaevajaid, kuidas luustikuid välja puhastada ja dokumenteerida. Kuna luud on haprad, siis on skelettide välja kaevamine küllaltki aeganõudev protsess. Ühe luustiku avamine võtab aega umbes kaks kuni neli tundi," selgitas Malve.

Kui luud Malve töölauale jõuavad, määrab ta maetute soo ja vanuse surma hetkel. Kuna tema peamiseks huviks on patoloogiad, mida minevikus põeti, siis määrab ta ka silmapaistvamad patoloogiad luudel ja hammastel. "Peale luuanalüüsi jäävad huvitavamad skeletid luukogusse ja ülejäänud maetakse ümber toimivale kalmistule, mille koht on täpsustamisel," ütles ta.

Igal aastal avastatakse vähemalt paar teadmata matmispaika

Viimase kolme aasta jooksul on Malve ja tema meeskond, kes on spetsialiseerunud matuste avamisele, välja kaevanud üle 2000 matuse. Viimastel aastatel on Malve sõnul leitud 1-2 seni teadmata matmispaika.

Arheoloogilisi avastusi soodustab ka ehitusbuum, mille käigus rajatakse mitmeid uusi hooneid viimastele tühjedele kruntidele või ajaloolistesse asumitesse.