Põhjaõie kasvanduses käis Delfi uudistamas juba augustikuus, kui peremees tutvustas oma taimi

Kanepikasvanduse ühe omaniku Martti Randma sõnul on tegu sertifitseeritud seemnetest kasvatatud legaalse CBD-kanepi õitega. Siit edasi liiguvad õied kuivatusse, siis Eesti kohtuekspertiisi laborisse testi, kindlustamaks, et THC-tase jääb lubatud 0,2% piiresse ja seejärel juba müüki.

"Nii oleks võimalik kasvatada ravikanepit kõigile abivajajaile Eestis," ütles Randma.

"Alles sel nädalal jõudis avalikkuseni kurb lugu vähihaigest pereemast, kes pidi kanepiravi saamiseks sõitma Ameerikasse. Minu hinnangul on selline olukord kahetsusväärne. Ravikanepi kasvamise võimekus on meil olemas ning oleks mõistlik, kui Eesti arstid seda kohapeal välja kirjutaksid," ütles Randma.

"Selleks oleks vaja riigi narkopoliitika üle vaadata ning kanepi tootmine ja tarbimine reguleerida. Praegu on kanep narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirjas kõige ohtlikumate narkootikumidega ühel pulgal. Eesti narkoraporti kohaselt aga põhjustab kanep kõigist sõltuvusainetest kõige vähem sõltuvust, surmasid ja agressiivsust," rääkis Randma.

Reguleerimine võimaldaks tema sõnul teha kanepi kättesaadavaks abivajajaile, lubaks turgu kontrollida, säästes rahva tervist ning ühtlasi suurendada maksuraha, mille eest ehitada kasvõi uusi koolimaju ja lasteaedu. Seni on kanep mustal turul, kus ei küsita ostja vanust ning kus võidakse taime pritsida ohtlike ainetega, rääkimata saamata jäävast maksutulust.

"Juba õige pea, 12. novembril hakkavad sotsiaal-, majandus-, õigus- ja rahanduskomisjon arutama kanepireformi ettepanekut käsitlevat kollektiivset pöördumist, millele on alla kirjutanud üle 1000 inimese. Loodan väga, et sellest sünnib mõistlik lahendus kanepituru reguleerimiseks. Tsiteerides Luksemburgi tervishoiuministrit, siis viimase 50 aasta narkopoliitika on ajast ja arust ning kõik Euroopa riigid peaksid kaaluma kanepi legaliseerimist," ütles Randma lõpetuseks.