Kaitseminister Jüri Luik märkis mälestustseremoonial peetud kõnes, et võitlust vaenlase vastu pidas rahvavägi, mille vaimsuse loomisel oli koolipoistel, tudengeil ja nende õpetajatel määrava tähtsusega roll.

„On väga oluline, et see hingestatus ja lootus, mis iseloomustas meie rahvast Vabadussõjas, kestaks edasi meis kõigis ka tänapäeval,“ sõnas Luik.

Kaitseminister rõhutas, et tänulikkusega tuleb mõelda ka meie sõpradele brittidele, soomlastele, rootslastele ja taanlastele, kes oma elu ohtu seades võitlesid Eesti vabaduse eest – meil on head sõbrad ja liitlased, kellega koos oleme tugevad ja saame oma tulevikku kavandada vaba ja sõltumatu riigina.

Luige sõnul on Eesti riik ja rahvas täna paremini kaitstud kui eales varem. „Vabaolemise juured on aga tahes-tahtmata meis endis, meie ühiskonnas, meie inimestes,“ lisas Luik.

Täna kell 10.30 peeti Reaali Poisi skulptuuri ees vaikuseminut, mida saatsid kirikukellade ja laevavilede helin, et austada neid eestlasi ja välismaalasi, kes andsid Vabadussõjas oma elu Eesti vabaduse eest.

Lisaks pidasid kõne Reaalkooli õpilane Erko Olumets ja Eesti Korporatsioonide Liidu esindaja Hains Tooming.

Tseremoonial asetati pärjad skulptuuri Reaali Poisi jalamile Eesti rahvalt, Kaitseväelt, Kaitseliidult ja diplomaatiliselt korpuselt.

3. jaanuaril 1920 kell 10.30 jõustus Eesti Wabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel sõlmitud vaherahu sõjategevuse lõpetamiseks kuni 10. jaanuarini. Õnneks sõjategevust uuesti ei alustatud ja 2. veebruaril 1920. aastal sõlmiti Tartus rahuleping ja Vabadussõda oli lõppenud Eesti võiduga.

Vabadussõda kestis 402 päeva ning Eesti kaotas sõjas üle 6000 inimese, neist ligi 4000 otseses lahingutegevuses.