Peterburis viibiv Delfi fotograaf Andres Putting kirjeldas, et kiriku ümbrus vuntsitakse puhtaks ning jäävabaks. "Väljas on küll kõvad miinuskraadid, ent kiriku ümbrus lausa ujub, sest soolveega sulatatakse lumi ära." Lisaks on väljas kangide ja kirkadega töölised, kes raiuvad kõnniteed jääst puhtaks.

Kõik kiriku lähedusse parkinud sõidukid pukseeritakse minema, ehkki parkimist keelavaid märke silma ei hakanud.

Ning kõigel toimuval hoiavad silma peal miilitsad. "Miilitsate kontsentratsioon on muljetavaldav, neid on ikka väga palju!"

Täna taasavatakse Peterburis Jaani kirik, mille sisseõnnistamisele sõidab kohale ka president Toomas Hendrik Ilves. Ligi 80 aastat ilmalikus kasutuses olnud kirikuhoone on nüüd tagasi saamas oma esialgset funktsiooni.

19. sajandil Peterburi eestlaskonna eestvõttel ja eesti rahva kogutud raha eest püstitatud kiriku ehitamist toetas toona finantsiliselt ka Venemaa tsaar Aleksander II. Pühakoda on mänginud Eesti kultuuriloos olulist rolli: just siin algatas Jaani kogudus omal ajal 40 000 eestlase meeleavalduse, mille tulemusel sai Eestimaa kubermang 1917. aasta aprillis autonoomia. Kirikuõpetajana on Peterburis töötanud Jakob Hurt ja Villem Reiman, organistina aga Mihkel Lüdig ja Rudolf Tobias.