Merzljakov määrati president Dmitri Medvedevi poolt suursaadikuks selle aasta juulis ning ta vahetab selle kohal välja Nikolai Uspenski. Suursaadik saabus Eestisse septembri keskel.

Juri Merzljakov töötas enne suursaadikuks määramist alates 2003. aasta sügisest Venemaa-poolse kaasesimehena OSCE Minski-grupis. OSCE niinimetatud Minski grupp tegeleb Mägi-Karabahhi konflikti reguleerimisega Armeenia ja Aserbaidžaani vahel.

Merzljakov on karjääridiplomaat, kes enne Minski-grupi kaasesimehe ametit töötas Venemaa suursaadikuna Kasahstanis. Varem on ta diplomaadina töötanud mitmetes Aafrika riikides ning Nõukogude Liidu välisministeeriumi keskaparaadis. Teda peetakse Kaspia mere probleemide spetsialistiks.

Merzljakov on 61-aastane. Ta on abielus ning tal on tütar. Valdab lisaks vene keelele inglise, prantsuse ja suahiili keelt.

Peale Merzljakovi andsid täna Ilvesele volikirja üle ka Hollandi suursaadik Maurits Robbert Jochems, Kuveidi suursaadik Musaed al-Haroun ning Poola suursaadik Grzegorz Marek Poznański.