Neljapäevast laupäevani on Eestis riigivisiidil Ungari Vabariigi president János Áder, kes kohtub president Toomas Hendrik Ilvese, Riigikogu esimehe Ene Ergma ja peaminister Andrus Ansipiga.

"Eestit ja Ungarit seovad soome-ugri juured ning sarnane lähiminevik, ent eelkõige ühendab meid Euroopa," ütles president Ilves. "Euroopa Liidu ja euroala probleemides ei ole süüdi Euroopa Liit või euroala, vaid mõned riigid, kes ühiste reeglite järgimise asemel on neid rikkunud," rõhutas ta.

Ilvese sõnul vajab Euroopa vastutustundlikkust ja pühendumust ühistele eesmärkidele.

"Just seda on näidanud Ungari soov panustada alates 2015. aastast Balti riikide õhuturbemissiooni ning Ungari osalemine täisliikmena NATO küberkaitsekeskuses Tallinnas," ütles president Ilves.

President Áder tunnustas Eestile edu toonud majanduspoliitikat, iseloomustades seda sõnadega „lihtsus, selgus, ettevõtjasõbralikkus“ ning meie IT-püüdlusi, nähes just selles valdkonnas Eesti-Ungari koostöö tähtsat võimalust.

Rääkides Euroopa Liidu naabruspoliitikast, lootis Eesti riigipea, et Idapartnerluse tippkohtumisel tänavu novembris Vilniuses allkirjastatakse assotsiatsioonilepe ja vabakaubanduslepe Ukrainaga ning parafeeritakse need Moldova, Gruusia ja Armeeniaga.

Presidendid Ilves ja Áder kinnitasid valmisolekut toetada jätkuvalt soome-ugri rahvaste kultuurilisi püüdlusi, nimetades oma kohuseks toetada ka Venemaal elavaid soome-ugri rahvaid, kes rikastavad maailma väikerahvaste keele, kultuuri ja traditsioonidega.

Ungari president külastab ka Tartu ülikooli ja Ungari instituuti Eestis. Samuti asetab ta pärja Vabadussõja võidusambale.