EKRE-meelsete vastu kogunesid vikerkaarevärvidega ehitud noored, kes olid LGBT+ ühingu liikmed või tulid nende suhtes toetust üles näitama.

Ürituse alguseks oli EKRE leeris ligi 60 inimest, LGBT+ toetajaid oli veidi rohkem, 72.

Kui meeleavaldus oli pool tundi kestnud ning oma kõned olid muu hulgas pidanud Merike Lumi (Tartu volikogu liige, EKRE), Ruuben Kaalep (riigikogu liige, EKRE) ja Peeter Ernits (riigikogu liige, EKRE), oli EKRE tiiba kogunenud üle 80 inimese. LGBT kogukonda toetama tulnud noori oli veidi üle 130.

Üritus kulges rahulikult ning suuremat dialoogi kahe leeri vahel ei tekkinud. Üksteisest seisti piisavalt kaugel, et mitte kuulda, mida teine pool räägib. Paaril korral elavdasid olukorda üksikud hüüatused ja aktsioonid: näiteks kui EKRE leerist kostus mõte “koolidest ajupesu välja!”, vastasid noored sellele korduvate hüüatustega “EKRE välja!”.

Ürituse teises pooles võtsid vikerkaarevärvides noored üksteisel kätest kinni ning moodustasid inimketi.

Kes edasi protestima, kes baari

Viie paiku hakkas EKRE leer liikuma Lille maja noortekeskuse poole, et näidata oma vastumeelsust majas toimuva üle. Pärnust kohale tulnud vanemad inimesed sõidutati noortekeskuse juurde bussiga. Lille maja juurde jõudis ligikaudu 50 inimest.

Lille maja töötajad olid selleks ajaks konflikti vältimiseks majast ära kolinud nii planeeritud LGBT teemaõhtu kui ka tantsutrennid ja teatriringi.

Lille maja juures avas kõnede vooru meeleavalduse korraldaja ja EKRE liige Silver Kuusik, kes kuvas Lille maja seinale slaidiesitluse. Slaididel näitas Kuusik kooliõpikutest pärit pilte samasoolistest paaridest ning selgitas, kui palju LGBT+ ühingule viimastel aastatel raha on eraldatud. Kuusik kõrvutas neid summasid rahaga, mida on kogutud näiteks Eesti Pimedate Ühingule või Toidupanga tegevuse toetuseks ning ütles, et riik peaks LGBT+ ühingu asemel rahastama teisi abivajajaid.

Kõne jooksul taunis Kuusik Tartus asuvat Barlova baari, kuna asutus on viimastel kuudel mitu korda heisanud ukse kohale “pede lipu”.

Baarides ripuvad vikerkaarelipud

Praegu võib Tartu peal ringi jalutades näha mitme populaarse baari akendel vikerkaare värvides lippe. Lippudega on end ehtinud lokaal Pirogov, meelelahutus- ja söögikoht Forrest, kultuuriklubi Naiiv, Genialistide klubi ning baarid Zavood ja Barlova.

Pirogovi ja Zavoodi omanik Mario Pizzolante sõnul tuli tema baarides algatus töötajatelt ning teiste baaride omanikega ta sel teemal suhelnud ei ole. “Avaldame toetust noorsootöötajatele ja noortele, kes on sattunud tagurlike täiskasvanute rünnaku alla,” selgitas Pizzolante vikerkaarelippude välja riputamist.

Baarides ringi vaadates võis näha meeleavalduselt tulnud noori, kes juttu ajasid ja õlut rüüpasid, väike vikerkaare lipp veel jopele kinnitatud.

Jaga
Kommentaarid