Reostustõrjelaeva ehitus sai alguse eelmisel aastal ning kui kõik läheb plaanipäraselt, alustab uus laev teenistust järgmise aasta maikuus.

PPA laevastiku juhi Kaupo Lääneranna sõnul vahetab uus laev välja hetkel kasutuses oleva L-202 ehk Kati, see on oma eelkäijast ligi 2,5 korda kiirem ja varustatud kaasaaegse tehnoloogiaga.

„Uue laevaga oleme vähem sõltuvad ilmast ja mereoludest, kuna see on projekteeritud taluma kuni kuue meetri kõrguseid laineid. Tänu laeva suuremale kiirusele väheneb sündmuskohale jõudmise aeg ning suureneb tegevusraadius. Kui olemasolevatel reostustõrjelaevadel kulub Koplist Paldiskisse jõudmiseks kaks ja pool kuni kolm tundi, siis uue laevaga läbitakse sama maa poole kiiremini. Uus laev on madala süvisega, mistõttu ta pääseb hästi ligi Eesti rannikule omastesse madalatesse väinadesse ning lahtedesse. Reostustõrje varustus on sama, mis välja vahetataval Katil, ent kaasaaegsemad poomid kiirendavad omakorda reostuse lokaliseerimist. Lisaks paigaldatakse uuele laevale õlireostuse avastamise radar, öövaatluskaamera ning veealuste objektide seisukorra hindamiseks ja reostuse ennetamiseks sonar,“ selgitas Läänerand.

Siseminister Andres Anvelt rõhutas, kui tähtis on Eestile kui mereriigile ja mereturvalisusele hea laevastik. "Mul on väga uhke tunne. Nii tuleval aastal valmiv reostustõrjelaev kui ka kaks kaatrit, mis peatselt Haapsalus ja Mustvees patrullalustena teenistusse asuvad, on Eesti riigi jaoks suur samm edasi," ütles siseminister.

PPA-l on ligi 100 veesõidukit, mis on mõeldud eeskätt turvalisuse tagamiseks merel ja väikesaartel, piiri valvamiseks, merehädaliste päästmiseks ja reostuse tõrjeks. Kaks laeva on suutelised merereostust lokaliseerima ning likvideerima.

Nasval ristitud kaatrite ning ehitusjärgus olev suurem laeva ehituse riigihanke võitis Baltic Workboats AS. Reostustõrjelaeva ehitust finantseerib 85 % ulatuses EL-i Ühtekuuluvusfond ning ülejäänud osa Eesti riik. Laeva maksumuseks on orienteeruvalt 16 miljonit eurot. Kahe väiksema kaatri ehitust toetas EL Sisejulgeolekufond.