"Jooksen kohe kodus duši alla!"

Eeva kahtlustas juba randa tulles, et et midagi võib olla valesti. "Ujujaid vähe ja punane lipp väljas. Aga ilm nii kuum ja tahtmine ujuda väga suur. Sellest ei teadnud midagi, et vesi puhas pole, kalda ääres hakkasid silma küll linnusuled ja muu säärane, ent kaugemal tundus vesi puhas," kuulis mitte põlistartlane uudist vee saastatuse kohta alles Delfi foto- ja videreporterilt. 

"Kodus kohe duši alla minek!" lubas naine, kes oli uudisest oluliselt rohkem häiritud kui üks vanem vene rahvusest mees.

"Vaatasin, et punane lipp, aga ei teadnud, miks. Palju kordi on olnud punane. Vesi tundub küll puhas," möönis ta põlise annelinlase hoiakuga, kes on harjunud, et Anne kanali vee puhtus on ikka aeg-ajalt teemaks.

Kahe lapse ema Mailiis rääkis aga Delfile, et kuigi on tartlane, on tema elus teist korda kanali ääres.

"Olen kuulnud, et pole kõige puhtam vesi aga ei teadnud, et keelatud on ujumine. Kalda äärest ei tundunud küll must. Ise vette ei lähe, lastel luban vees mängida. Võiks rohkem avalikult rääkida, et inimesed teaksid," oli ta nördinud ja läks lapsi veest välja kutsuma.

Vaata videost, milline pilt kanali ääres avaneb!

Inimestel puudub info, et vesi on ohtlik

Anne kanali ääres kohatud vetelpäästjad ei saanud midagi ilma pressiesindajata öelda.
"Imikute puhul ja väikeste laste puhul lähme ikka ütlema, et nad välja tuleks. Aga kogu päeva ei jõua edasi-tagasi käia kõigile inimestele ütlemas," tunnistavad nad.

Anne kanal on Tartu paneelelamurajooni Annelinna juures ning oma madala põhjaga moodustab linnaelanikele mugava supluskoha. Ning see, et  Emajõest eraldatud veesopis on suve teises pooles probleeme puhtusega,  on iga-aastane mure.  Punane lipp tõmmati sel aastal masti aga esimest korda, kui 29. juulil võetud proov osutus ujumiseks sobimatuks. Siiski näib, et punase lipu tähendus ei ole paljudele selge ning lisainfot peaks olema rohkem.

Veeproovi järgi oli suplusvee mikrobioloogiliste uuringute tulemused normidest kõrgemad soole  enterokokkide osas. Terviseameti teatel ei ole ujumine ja suplemine reostunud vees tervisele ohutu.

Rannavalve ja heakorra teenuste osutaja AS G4S Eesti paigaldas randa ujumist keelava punase lipu, teabetahvlil on terviseameti poolt  väljastatud veeanalüüsi tulemused ning rannakülastajaid hoiatatakse  suuliselt.

Terviseamet võttis Anne kanali veest 1. augustil kordusproovi, mille tulemused selguvad järgmise nädala alguses.

Vastavalt terviseameti kodulehel olevale infole hinnatakse suplusvee  kvaliteeti kahe mikrobioloogilise indikaatori alusel: soole enterokokkide  ja Escherichia Coli bakterite esinemise hulga alusel.