"NATO peab säilitama valvsuse ja olema valmis reageerima väga mitmesugustele ohtudele," ütles kindralleitnant Terras, kelle sõnul seab terrorioht Euroopas katsumusi meie väärtustele, kuid vajadus NATO kohaloleku järel Kirde-Euroopas pole kuhugi kadunud.

"Kindral Breedlove on varasemate kontaktide ja teenistuskogemusega olnud Balti riikide ja Poola üks tugevamaid toetajaid, kes oma ametiajal on NATO fookuse taas Euroopasse toonud," ütles Terras.

President Ilves andis NATO Euroopa vägede ülemjuhataja ametiaega lõpetavale kindral Breedlove’ile üle Kotkaristi I klassi teenetemärgi, tunnustades tema teeneid NATO kollektiivkaitse ja laiemalt demokraatliku Euroopa julgeoleku kindlustamisel. Otsuse teenetemärgi andmiseks tegi riigipea tänavu iseseisvuspäeva eel.

Kindral Breedlove reageeris Krimmi annekteerimisele ning Venemaa toetatud sõjategevusele Ukrainas kiirelt ja otsustavalt, olles meie regiooni julgeoleku tugevdamispoliitika üks mõjukamaid kujundajad NATO-s. Ta osales ka Balti riikide õhuturbe püsiva lahenduse leidmisel ning just tema kui USA Euroopa vägede juhataja otsus oli saata märtsis 2014 Balti õhuturbesse täiendavalt Ühendriikide hävitajad.

President Ilves meenutas ka, et kindral Breedlove on oluliselt tõstnud NATO usutavust ja nähtavust nii maal, õhus kui ka merel.

Ilvese ja Breedlove'i kohtumise põhiteemad olid Balti-Poola julgeolekuruum ja NATO kollektiivkaitse. Arutati ka alliansi Varssavi tippkohtumise ettevalmistamist ning tippkohtumise otsuste mõju siinse piirkonna julgeoleku suurendamisse.

Kindral Breedlove ametiaeg NATO Euroopa vägede ülemjuhatajana saab täis sel aastal. Enne oma praegusele ametikohale asumist teenis ta Saksamaal Ramsteinis NATO õhuväejuhatuse ülemana.

Breedlove teenistusajal on Ühendriigid oma panust Euroopa julgeolekusse järjepidevalt suurendanud. Selle aasta juunis viiakse Balti riikides läbi õppus Saber Strike, mille raames saabub Eestisse üle 1600 Ühendriikide sõduri ja üle 500 ühiku tehnikat.

Eestis roteeruv Ühendriikide jalaväeüksus osaleb pidevalt siin läbiviidavatel õppustel. Koos Eesti õhuväelastega viivad Ühendriikide õhuväe lennukid regulaarselt läbi ühisõppusi Ämari lennubaasist.

Kindral Breedlove asemel on Ühendriigid esitanud kindral Curtis Scaparrotti kandidatuuri, kes hetkel teenib ÜRO ja Ameerika Ühendriikide üksuste ülemana Korea poolsaarel.