Täna elulooraamatut esitlenud Marju Lauristin andis Delfile intervjuu raamatu ning päevapoliitilistel teemadel.

Kas ütlesite enda elulooraamatus kõik hingelt välja või jäi midagi sellist, mida te ei julgenud öelda?

Mitte keegi mitte kunagi ei saa ja ei oskagi kõike välja ütelda, mis ta mõttes on. Mõtted on palju kiiremad, kui see kuidas me räägime või mida me kirjutame.

Kirjutasite enda raamatus ka ametist lahkunud Toomas Hendrik Ilvesest. Kui mõelda praegu Ärma taluga seonduvale, kas oleks ka see teema sinna raamatusse sisse jäänud?

Absoluutselt mitte ja ma pean ütlema seda, et president Ilvesega seotu on välja kistud kogu sellest raamatust, sest see ei ole kirjutatud praegu. Seal on juttu paljudest poliitikutest, minust endast küllalt avameelselt ja kriitiliselt. See ei olnud sugugi mõeldud mingisuguseks eraldi hinnanguks seoses presidendiaja lõpuga. See oli kusagil aasta aega tagasi räägitud [meedias avalikustatud raamatukatkend, milles Lauristin ütles, et Ilvesel jäi väheks energiat, millega pikema perspektiiviga küsimusi lahendada - toim].

"Praegu pigem ma ütleks kokkuvõtteks president Ilvese aja kohta, et ma arvan, et me hakkame president Ilvest veel taga igatsema, sellepärast et tema väga intelligentse ja väga avara pilguga maailma vaatamise viis on meid kõiki mõjutanud selle kümne aasta jooksul. See, mis tema tegi Eesti kogu e-riigi arenguks ja meie julgeoleku seisukohalt rahvusvaheliselt - need on ikka nii suured asjad ja neid me peame mäletama. Selles raamatus on see üks episood, mis on teiste kõrval, ja sellel ei ole eraldi tähendust. Mul on natuke kahju, et see jäi sellesse nädalasse kõlama. See ei olnud sugugi nii mõeldud.

Mida arvate sellest, et EAS otsustas Toomas Hendrik Ilveselt nõuda vaid kümme protsenti toetusest tagasi, kuna Ilves ei kasuta Ärma talu sihtotstarbeliselt?

Kuulge see arutelu selle üle - mulle see ei meeldi, sellepärast et ma olen näinud, kes seal kõik on käinud, kui oluline see oli tegelikult, et oli niisugune koht, kuhu tulid teiste riikide pead jne. Me võime siis öelda, et see oli siis omaette poliitilise tipptaseme turism ja seda ta tõepoolest oli ja katsuge keegi teine järele teha. See on tegelikult hindamatu ja ma arvan, et me võiksime lõpetada praegu selle küllalt väiklase arutelu.

Valitsus otsustas Juhan Partsi Euroopa Kontrollikoja Eesti-poolseks kandidaadiks määrata, kas plaanite Juhan Partsi Euroopa Parlamendis kõvasti grillida?

Ma ei oska öelda, seni ei ole need kontrollikoja määramised üldse mingisuguse väga suure arutelu objektist olnud. Need arutelud on olnud pigem komiteede tasemel, mitte suurel plenaaril ja mina ei kuulu sellesse komiteesse, kus neid rahanduse ja eelarvega seotud asju arutatakse. Vaevalt, et mina niisuguses grillimises saan osaleda. Plenaaril tavaliselt on need läinud lihtsalt hääletamisena, nii et ma ei oska öelda tõesti, kus ta võiks olla. Seal on niipalju suuremaid asju arutada ausalt öeldes.

Mida arvate Reformierakonna sisemistest vastuoludest? Kas läbi Kaja Kallase jõuavad need ka teieni?

Ei jõua, Kaja ei räägi oma erakonna siseasjadest.