Kaitseväel on praegu radaripostid Lääne-Virumaal Kellaveres ja Muhu saarel. Kaitsevägi on soovinud juba mitu aastat rajada kolmandat radariposti Otepää valda Tõikamäele, aga kohalike elanike vastuseisu tõttu on see veninud. Kuna Otepääle mõeldud Ground Master 403 on vajadusel ka portatiivne, siis saab selle ka põllu peale püsti panna, et jälgida olukorda Eesti õhuruumis ja vajadusel ka selle taga.

Ground Master 403 vaateulatus võimaldab näha õhuruumi kuni Novgorodi ja Velikije Lukini. Maakera kumeruse tõttu kaugemates piirkondades aga päris madalal lendavaid lennumasinaid ei näe.

Kaitseväe peastaabi teavitusosakonna pressijaoskonna ülem Ingrid Mühling kommenteeris, et õhuväe radar liikus Valgjärve piirkonda eile. "Tegemist on rutiinse harjutusega, et testida mobiilse radari liigutamist erinevate kohtade vahel. Radarpostile on ette nähtud vähemalt kaks väljasõiduharjutust aastas. Valgjärve on üks neist kohtadest, kuhu saab seda ümber paigutada. Käimasolev ümberpaiknemine on ettevalmistuseks kevadisele suurõppusele Kevadtorm, kus õhuväe üksused samuti osalevad," teatas Mühling.

Mis on Ground Master 403?
Valmistaja: Thales Raytheon Systems
Valmistajamaa: Prantsusmaa
Tootmisaasta: 2011
Tüüp: Mobiilne 3D õhuseire radar
Mass: 10 t
Pikkus: 6,06 m
Laius: 2,44 m
Kõrgus 2,44 m
Pöörlemiskiirus: 10 p/min