Harku kooli lastevanemad korraldasid t'naa hommikul plaanis aktsioon, kus 40 lapsevanemat sõitsid rongkäigus vallamaja ette, blokeerisid parkla, panid autodele loosungid ja lugesid teerulli otsast ette ning panid petitsiooni enam kui 1100 allkirjaga valla postkasti. Autod kandsid loosungeid, mis puudutavad valla kavatsust kolida osa koolist asukohta, kuhu lastel on raske turvaliselt pääseda.

Eesti Päevaleht vahendas 20. aprillil Harku lapsevanemate muret ohtliku koolitee osas. 1100 vallaelanikku, lapsevanemat ja õpetajat allkirjastasid palve peatada Muraste kooli kolimine Merikülasse, mille koolitee on ohtlik. Vallale on kirjutanud oma pöördumised nii Muraste kooli hoolekogu, kooli direktor ja kooli 36 õpetajat.

Muraste lapsevanem Evelin Tiirik kirjeldas, et koolini viib vaid kitsas, valgustamata ning jalakäiguteeta riba. Sinna ei mahu kaks autot kõrvuti sõitma, rääkimata jalutavatest lastest ja koolibussist.

Teine probleem on, et 30 meetri kõrgusest pankrannikust pole ühtegi turvalist teed alla. "Ja seda ajal kui nii kooli minek kui tulek jääb tihti kottpimeda peale. Kas Sa oma lapse eluga niimoodi oleksid valmis riskima? Lihtsalt sellepärast, et vald ei oska kaelas oleva kinnisvaraga miskit muud peale hakata?" kirjutas Tiirik.

Maanteeamet andis ametliku hinnangu, et valla pakutud teelahendus ei sobi.

Tiirik loetleb ka, et kaks tehnikakõrgkooli eksperti on selgelt öelnud: see koolitee ei ole ohutu. Samuti vahendab ta kohaliku koolibussi juhi seisukohta ,et see tee on ohtlik. Ka päästekomando eestvedaja kinnitab: päästeautodel on õnnetuse korral koolini väga raske jõuda ning hoone asukoht ei ole seetõttu lasteasutuseks sobilik. "Nad kõik ütlevad "ei", aga Sina tahad ikka oma ripakil kinnisvarast lahti saada," sedastab Tiirik.

Harku vallavanem Erik Sandla vastas lapsevanemate pöördumisele pika sõnavõtuga, milles tee ohtlikkust puudutas üks lõik. "Liiklejate ohutuse tagamiseks on teel kehtestatud kiiruspiirang 40 km/h. Õpilaste turvalise koolitee tagamiseks oleme planeerinud sellest sügisest lapsi kooli transportida Tilgu teele sobivate väiksemate koolibussidega," rääkis Sandla.

Vallavanem möönis, et kooliaasta esimeseks pooleks ei ole lastel võimalik kergliiklusteed mööda kooli pääseda. See võimalus lisandub alles tuleval aastal. "Järgmise aasta alguses, pärast Muraste trepi rekonstrueerimist, on peale koolibussi võimalik kooli liikuda turvaliselt ka rekonstrueeritud allapääsu kaudu ja valgustatud kergteed kasutades," ütles ta.