Riigikogus viibiva Delfi reporteri sõnul oli parlamendis kella 22 paiku üsna kõle ja saalis võis näha üsna vähe rahvasaadikuid. Sarnane pilt on valitsenud praktiliselt terve õhtu.

Riigikogu saalis arutatakse parasjagu "Kogumispensionide seaduse ja riikliku pensionikindlustuse seaduse muutmise ning sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse ja tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu".

Kui te seaduseelnõu nime lõpuni lugeda ei jaksanud, ärge muretsege, ka riigikoguliikmed pole eelnõust kuigi huvitatud - saalis istub mõni üksik rahvasaadik. Asespiiker Jüri Ratas helistab aeg-ajalt kellukest, kui kõnepidaja ajakasutamisega liiale läheb ja niheleb.

Mõni saadik liitub vahepeal, mõni lahkub, aga peale mõne üksiku hinge, annavad saadikutest märku vaid järelvalveta jäetud sülearvutid laudadel.

Kõne peab järgmisena Urmas Reinsalu räägib seadusest nõnda elavalt ja tulise kriitilisusega, et hakkab kahju nii väiksest kuulajatearvust. "Sõbrad, võtame ennast kokku, ärme võta seda seadust vastu!" lõpetas Reinsalu oma kõne.

Stalnuhhin jutustab oma kõnes ümber Jean de la Fontaine'i valmi "Kass ja Pärdik", mis jutustab ennastohverdavast kassist, kes toob pärdiku veenmise peale kastanid lõkkest välja, kuna pärdik lubas ka talle osa kastanitest. Pärdiku asendab Stalnuhhin enda loos aga oravaga. Kassi rollis on Stalnuhhini arvates praeguses valitsuses sotsid ja eelmises IRL. Seaduseelnõust räägib Stalnuhhin aga oma viimases lauses, kus mainib, et ei toeta kogumispensionide eelnõu.

Read jäävad veelgi tühjemaks. Suurem sumin käib hoopis koridoris - seal kuuleb rohkem tuttavaid hääli ja naeru.

Vaheaeg - inimesi paistab saalis olevat rohkem kui seaduseelnõu lugemise ajal. Jutusuma on suur ja riigikogu saal elavneb. 21:56 lõppeb vaheaeg ja algab hääletamine. Saal on korraga rahvast täis, täidetud on pea kõik kohad. Küll aga, kui hääletusnupule on vajutatud ja algab lastekaitse seaduse lugemine, on pool saali jälle pikkadesse lossikoridoridesse kadunud.

Saalisolijate hulgas on nii vaikselt kuulajaid kui ka küsijaid, keda katkestab kellahelinaga asespiiker Laine Randjärv, ja meenutab, et küsimus võib kesta vaid minuti. Mõni saadik jälgib aga lisaks istungile ka aeg-ajalt jalgpalli maailmameistrivõistluste mängu ja oma Facebooki uudisvoogu.

Ka kooseluseadus teeb IRL-ile tuska

IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles, et IRLi riigikogu fraktsioon on
täna valmis valitsusliidu mõjutamiseks maratonistungiga, kui ei loobuta
plaanist lükata vanemapensioni jõustumine kolm aastat edasi.

Täna on riigikogu päevakavas ka kooseluseaduse eelnõu esimene lugemine, mis on samuti IRLi liikmetele vastumeelne.

"Kui me vaatame Euroopa arenenud riikide väga põhjalikke uuringuid  sellest, kuidas väärtustada perekonda ja laste kasvatamist, siis universaalseid samme selle jaoks väga palju ei ole. Üks selline on väikelapsega kodus olevale vanemale, kes selle tõttu kaotab oma tööstaaži, kompenseerida see pensionieas lisapensioniga ehk vanemapensioniga," selgitas Juhan Parts IRL-i seisukohti.

"See oli okupatsiooniaegses Eestis olemas, aga taasiseseisvunud Eesti  Vabariigis jäi see kahe silma vahele. Minu arvates on häiriv, et  olukorras, kus me näeme oma demograafilise olukorra muret ja ärritust  tekitavaid statistilisi arve, ollakse kergekäeliselt valmis ohverdama  pika vinnaga väärtusotsuseid lühiajalisteks poliitilisteks kombinatsioonideks," lisas ta.