Indrek Saar märkis nimelt erakonnakaaslaste ees kõnet pidades, et Eesti tänast valitsust on tabanud peataolek, millele lisandub enneolematu poliitiline kultuuritus. See ei minevat kokku aga ühiskonna vajadustega - praegune tervise- ja majanduskriis nõuab Saare sõnul valitsuse koostöövõimet, ühtset joont ning selgeid sõnumeid.

Saar täheldas, et Eesti on jõudnud koroonaviiruse teise lainesse. Seetõttu on võitlus inimeste tervise ning ühiskonna ja majanduse toimimise eest on esmatähtis.

„Võrreldes kevadega oleme kindlasti targemad. Et nakkus ei leviks, tuleb ka vastavalt käituda, mis eeldab nii mõneski asjas ühiskondlikku kokkulepet,“ sõnas Saar. "Kahjuks on tegemata rida asju, mis tuleks valitsuse tasandil kokku leppida. Peataoleku üks markantsemaid näiteid on lõputu maskitrall, kus valitsus ei suuda seniajani otsustada, kas ja mis juhul on maskidest kasu.“

Inimestele tuleks anda selge üleskutse kanda maski rahvarohketes siseruumides ja ühistranspordis.

Saare sõnul ei ole vaja siin tormata käskima ja keelama, vaid anda inimestele selge üleskutse kanda maski vähemasti rahvarohketes siseruumides ja ühistranspordis ning tagada tasuta maskid eelkõige riskirühmadele ja eesliini töötajatele, aga ka kõigile neile, kellel ei ole võimalik maskidele kulutada.

„Mask päästab elusid, ütleb doktor Arkadi Popov ja see on koht, kus riik peab appi tulema,“ lisas Saar.

Ka laste koolimineku korraldamine on Saare silmis näide sellest, kuidas valitsus mitte ei juhtinud, vaid lohises järgi ja targutas tühja.

„Selgete soovituste andmise asemel veeretas valitsus kogu vastutuse koolijuhtidele ja omavalitsustele ning pidas omavalitsusega veel ka sõnasõda. Pidevad vastuolulised ja segased sõnumid hakkavad mingil hetkel halvama kogu ühiskonda. Eriti kriitilistel aegadel,“ selgitas Saar oma seisukohavõttu.

Erakonna juht tõi esinedes välja, et keerulistel aegadel peaks valitsuse tähelepanu olema ennekõike inimeste toimetulekul, ent praegune valitsus eelistab valikuliselt toetada suurettevõtteid. Ta märkis, et just nimelt sotsiaaldemokraadid läksid valitsusele appi ning esitasid eelnõu, mis võimaldaks töötajatele hüvitada töölt koju jäämine alates esimesest tööpäevast - senini polevat aga lahendusteni jõutud.

Kas "vihareferendum" aitab hoida ühtset joont?

„Millega valitsus siis üldse tegeleb, kui ta kriisi ei halda? Süveneva piirkondliku ebavõrdsuse vähendamiseks ei liigutata lillegi. Vastupidi - hoopis vaenatakse põllumehi. Metsanduse arengukava koostamisega hakkama ei saada. Omastehoolduse, hooldekodu kohtade, teadusleppe ja kliimapöörde asjus tehakse vaid õõnsaid deklaratsioone. Digipöördest ei ole valitsusest peale Kaimar Karu lahti laskmist midagi kostnud,“ märkis Saar, kelle hinnangul puudub valitsusel koostöövõime kõrval ka ettenägemisvõime. „Jüri Ratasele selgituseks - valitsuse koos püsimise võime ei ole koostöövõime.“

Sotsiaaldemokraadid ei lepi Helmete imporditud võõra poliitilise kultuuriga.

Saar tõi välja ka asjaolu, et valitsuses on võtnud maad enneolematu poliitiline kultuuritus ja ründav hoiak kõigi suhtes, kes väärsamme kritiseerida võtavad.

„Kätte mängitud konkursiga annab rahandusminister kolm miljonit eurot Venemaa korrumpeerunud oligarhidega lähedastes suhetes olevale advokaadibüroole ja üritab sõlmida kahtlast relvahankelepingut enda poolt välja valitud firmaga. Järjekindlalt solvatakse Eesti inimesi ja noritakse tüli meie liitlastega, rünnatakse vaba ajakirjandust ning takistatakse nende ja opositsiooni tööd valede ja jokitamisega. Peaminister vaatab seda kõike abitult pealt ja surub hambad risti,“ loetles sotsiaaldemokraatide juht ette näiteid oma argumendi toetamiseks.

„Ja nagu sellest kõigest veel vähe oleks, kavandatakse koalitsiooni püsimise hirmus ja Helmete soovil läbi viia vihareferendum. Referendum, mille eesmärk ei ole mitte otsida kokkulepet, ühisosa ja lahendust, vaid tekitada vastandust ja frustratsiooni,“ lausus Saar. „Sotsiaaldemokraadid ei lepi Helmete imporditud võõra poliitilise kultuuriga, mis valetades ja vassides, põhiseadust väänates ja kohalikke valimisi torpedeerides püüab ühiskonda tülli ajada. Me kavatseme Eesti põhiseadust kaitsta. Raevukalt ja armastusega."

Referendum lennaku prügikasti

Täna vastu võetud poliitilises avalduses kinnitas SDE, et Eesti Vabariigi põhiseadus ei vaja täiendamist abielu mõistega ning et inimeste eraelu üle otsustamine referendumil pole kohane vabale ühiskonnale. Volikogu avaldas arvamust, et Eesti põhiseadust ei tohi kiskuda "mõttetusse poliitilisse võitlusse, mille eesmärgiks on vaenu külvates ja ühiskonda lõhestades mobiliseerida osa valijaskonnast".

Sellest tuleks põlvkondlik konflikt pikaks ajaks.

„Sellest tuleks põlvkondlik konflikt pikaks ajaks,“ kommenteeris Indrek Saar. „Meie põhiseadus kaitseb täna ja peab ka tulevikus kaitsma ning väärtustama kõiki inimesi ja perekondi ning seda kinnitasime ka oma tänases volikogu avalduses."

Toetava sõna lisas sekka ka volikogu esimees Eiki Nestor: „Inimesed elavad oma elu neile omasel moel edasi ja kavandatav referendum ei muudaks seda mitte kuidagi."

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogu avaldus:

Sotsiaaldemokraadid ei toeta kavandatava rahvahääletuse korraldamist põhiseaduse muutmise teemal abielu küsimuses. Eesti Vabariigi põhiseadus ei vaja täiendamist abielu mõistega. Meie põhiseadus kaitseb täna ja peab ka tulevikus kaitsma ning väärtustama kõiki inimesi ja perekondi.

Kohalikke valimisi ei tohi varastada propagandakampaaniaga, mis lõhub ühiskonda. Inimeste ja kogukondade tegelikelt probleemidelt tähelepanu kõrvale juhtimine on vastutustundetu ning me kutsume kõiki erakondi sellest referendumist loobuma.

Rahvahääletuse toimumisel kutsuvad sotsiaaldemokraadid ütlema selge ei põhiseaduse muutmise ettepanekule.