President Ilves tõstatas kohtumisel suursaadik Taha’ga 23. märtsil Liibanonis röövitud seitsme Eesti kodaniku küsimuse, teatas presidendi kantselei pressiesindaja.

“Oleme sel teemal olnud kontaktis piirkonna kõikide riikidega ning soovime kõigiga väga tihedat koostööd meie röövitud kodanike asukoha väljaselgitamiseks ja nende vabastamiseks,” sõnas Eesti riigipea. “Me loodame, et Süüria ametkonnad on meile siin oma võimaluste piires tõhusateks partneriteks.”

Suursaadik Taha kinnitas Eesti riigipeale, et röövitud eestlaste küsimus on Süüria võimudele oluline teema ja lubas igati kaasa aidata Eesti ja Süüria ametkondade tihedale koostööle selle juhtumi lahendamisel.

President Ilves kinnitas, et Eesti jälgib tähelepanelikult poliitilisi arenguid araabia riikides ning loodab, et need liiguvad suurema demokraatia suunas. Ta rõhutas vajadust lahendada vastuolud Süüria erinevate ühiskonnagruppide vahel rahumeelse ja vägivalda välistava poliitilise dialoogi kaudu.

Täna andis Kadriorus üle volikirjad ka Iraagi suursaadik Abdul Kareem Toma Mehdi Kaab, esimene Iraagi suursaadik Eestis.

Eesti riigipea meenutas, et Euroopa Liit toetab turvalise, stabiilse ja demokraatliku Iraagi loomist ning on asunud ette valmistama partnerlus- ja koostöölepingu allakirjutamist. Eesti suudab siin aidata just infotehnoloogia alal, eelkõige e-valitsuse ja e-teenuste osas.

President Ilvesele andsid täna oma volikirjad üle ka Sambia Vabariigi suursaadik Anne Luzongo Mtamboh ja Katari Riigi suursaadik Hadi Nasser Mansour Al-Hajri.