"Jaapan, G7 liige, on Eesti lähedane liitlane Aasias, meie oluline majandus- ja äripartner. Eesti ja Jaapani vastastikune huvi on eelkõige suunatud tulevikku, kus meid liidab koostöö info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonnas ning küberjulgeoleku eest seismisel, samuti järjest tihedamad majandussuhted ettevõtjate vahel," sõnas Ilves Jaapanis.

"Kui Euroopas hakatakse sageli otsima põhjendusi, miks midagi uuenduslikku – ka e-riigi loomisel – ei saa teha, siis Jaapanis öeldakse: "Huvitav idee. Kuidas me saaksime seda teha?" tunnustas president Ilves kohtumisel keisripalees Jaapani innovaatilisust.

Ta nimetas Jaapanit ja Eestit paljudes olulistes küsimustes sarnaselt mõtlevateks riikideks, kes mõistavad vastutustundlikkuse vajalikkust nii oma majandus- ja rahanduspoliitika kui ka rahvusvaheliste suhete kujundamisel.

Eesti riigipea peab poliitilistel ja majanduslikel teemadel kõnelusi peaminster Shinzõ Abe’ga, kelle kutsel ta Jaapanisse visiidile saabus ning parlamendi ülemkoja spiikri Masaaki Yamazaki’ga. Samuti kohtub president Ilves  infotehnoloogiapoliitika valdkonna eest vastutava ministri Ichita Yamamoto’ ja väliskaubandusorganisatsiooni JETRO esimehe Hiroyuki Ishige’ga.

President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves viibivad sel nädalal riigivisiidil Jaapanis.