„Ajalugu räägib kiretut keelt: kui oleme riigi ja rahvana tegutsenud esindusdemokraatia ideaale silmas pidades, on meil läinud päris hästi. Kui oleme aga sellelt teelt kõrvale kaldunud, siis on meil läinud päris halvasti," rääkis Ilves, lisades, et kuigi parlamentarism on paljude meelest tülikas, pole seaduste tegemiseks ja valitsuse moodustamiseks leitud ühtki teist mehhanismi, mis oleks õiglasem, töökindlam ning mis arvestaks võimalikult paljude huvisid.

„Seepärast pole ka meil mingit mõtet asutada end varem käidud ja eksiteele viinud radadele. Pigem tegelgem iga päev parlamendi ja parlamentarismi tugevdamisega," soovitas president.

Eesti parlament on Ilvese sõnul alates Asutavast Kogust olnud töökas ja tulemuslik ja Eesti rahvas on suhtunud oma esindajatesse vahest veelgi nõudlikumalt kui iseendasse.

„Kõik rahvaesindajad ei saa, ei pea ega võigi kõigile meeldida. Oma rahvaesindusest ja parlamentaarsest demokraatiast peame aga jäägitult kinni hoidma," rõhutas president, küsides, kas Eestit ja meie ühiskonda on tabanud demokraatiaväsimus? Kas me ei pea enam erinevaid valikuid sõnastama ja nende üle vaidlema? Või on meil juba ükskõik?

„Enese valitsemine ja enda eest vastutamine nõuab kannatust ja jaksu, enesepiiranguid ja teiste mõistmist. Nii üksiku inimese ja kodaniku kui ka riigina," kinnitas president.

„Meil tuleb leppida, et meil on kodanikena erinevad soovid, et me peame õigeks erinevaid otsuseid," rääkis Ilves, selgitades, et küsimuste ja erinevate seisukohtade esitamine, vaidlemine, vajadusel ka pidurile vajutamine juhul, kui kõik näib arutamatagi selge - kõik see ongi parlamendi töö põhisisu ja ülesanne. Selleks ongi 101 inimest siia valitud ja just selle eest tagavad maksumaksjad neile majandusliku sõltumatuse.

"Parlamentarismi, tervikuna esindusdemokraatia sisu mõistmine ja austamine nõuab pikka vabana elamise kogemust. Ja täpselt samamoodi tahab ka parlamendi töökultuur kasvamise ja kujunemise aega," kõneles president, lisades, et aeg ei saa olla lõputu. „Me ei saa peita end ikka ja jälle raske lapsepõlve ja kurja mineviku taha. Seda enam, et just teie eelkäijad - eriti Asutav Kogu 90 aastat tagasi, aga ka näiteks Riigikogu Seitsmes koosseis 16 aastat tagasi - on need rahvaesindused, mille puhul räägitakse kõige rohkem riigimehelikkusest, vastutustundest ja töökusest."

„Iga nupulevajutus mõjutab jätkuvalt elusid väljaspool seda saali. Teie vastutus on isikustatud - see on palju otsesem, kui rahvahääletusel antavad anonüümsed poolt- või vastuhääled. See isikustatud vastutus peab säilima, selle osa peab kasvama. Vastupidisel juhul - kui poetakse tuimalt fraktsioonis või valitsuses otsustatu taha - pisendab Riigikogu oma rolli. Ja just sellise, paljuski vabatahtlikult valitud marginaliseerimisega rahvas ei nõustu ega saagi nõustuda," manitses president rahvasaadikuid, soovides neile jõudu, riigimehelikkust ja vastutustunnet.

Vaata rohkem pilte Asutava Kogu 90. aastapäeva tähistamisest siit