Tööde algust jääb tähistama president Toomas Hendrik Ilvese osalusel avatud plaat, mis kujutab legendaarset allveelaeva Lembit. Hiljem kinnitatakse metallplaat allveelaevale. Lennusadama külastuskompleks plaanitakse avada 14. juulil 2011, teatas meremuuseum.

Ilves ütles üritusel peetud kõnes, et loodetavasti aitab lennusadama angaaride kordategemine ning kaasaegse muuseumi rajamine avada Tallinn merele ja muuta meri osaks linnaruumist.

“Merelinn peab olema merele avatud ja mereäär peab kutsuma tallinlasi ning linna külalisi. Tallinnas peab saama merd tunda, näha ja vajadusel ka katsuda, sest see on linna omapära ja ajalugu, meie maa ja riigi omapära ning ajalugu,” lisas president.

Lennusadama angaarid on ehitatud aastail 1916.–1917. osana Vene keisririigi Peeter Suure merekindlusest ja need olid mõeldud toonastele moodsaimatele vesilennukitele. Angaaride peamine väärtus seisnebki monoliitsetes, ilma sisemiste tugikaarteta raudbetoonist kuplites. Peaaegu saja aasta taguseid arvutus- ja ehitustehnoloogiaid silmas pidades on tegemist harukordse ehitisega.

Vesilennukite angaaride ümberehitamine hõlmab hoone restaureerimist, muuseumikülaliste teenindamiseks vajalike ruumide ehitamist, krundi heakorrastust ning välistrasside rajamist. Projekti autorid on arhitektuuribüroost Koko Arhitektid, ehitajateks AS Nordecon International ja AS Nordecon Ehitus.

Ettevõtmise kogumaksumus on 184 miljonit krooni. Muuseumikompleks kuulub üleriigilise tähtsusega kultuuri- ja turismiobjektide nimekirja, mille väljaarendamise investeeringute kava on kinnitanud vabariigi valitsus. Projekti kaasrahastaja on Euroopa regionaalarengu fond ja meremuuseum on rahastamistaotluse esitanud ka EAS-ile.