Peaminister Rasmussen pälvis selle autasu toetuse eest Eestile ja teistele Balti riikidele nende liitumisel Euroopa Liidu ja NATO-ga, teatas presidendi kantselei.

"Oleme väga tänulikud, et olete alati olnud Eesti tugev toetaja ning me ei ole unustanud teie abi Eesti liitumisel Euroopa Liidu ja NATO-ga," ütles president Ilves. "Teie panus oli väga oluline toonaste raskuste ületamisel."

Euroopa Liidu Nõukogu eesistujana andis Taani 2002. aastal suure panuse liitumiskõneluste edukasse lõpetamisse 10 kandidaatriigiga, ka Eestiga.

Taani peaminister Rasmussen tänas president Ilvest Eesti riigi kõrge tunnustuse eest, meenutades, et tal oli väga hea meel, kui sai 2002. aastal kutsuda Eesti Euroopa Liidu liikmeks ning lisades: "Taani ja Eesti on Euroopa Liidus tugevad partnerid ja liitlased."

Teenetemärgi üleandmisele järgnenud kohtumisel rääkisid president Ilves ja peaminister Rasmussen globaalsest majanduskriisist, arengutest Euroopa Liidus ja NATO-s, Läänemere Strateegiast, Eesti-Taani suhetest ja NATO olulisimast välismissioonist Afganistanis.

Liberaalsesse Parteisse kuuluv Anders Fogh Rasmussen on olnud Taani peaminister alates 2001. aastast. Eestis on ta käinud visiidil ka varem.

Mitmed välispoliitika analüütikud on prognoosinud Rasmussenile ka kõrget karjääri rahvusvaheliste organisatsioonide eesotsas.

Varem on teda peetud üheks poliitikutest, kes võiks asuda Lissaboni lepingus sätestatud Euroopa Liidu presidendi ametikohale.

Viimasel ajal peetakse teda aga kõige tõenäolisemaks järgmiseks NATO peasekretäriks. Oma toetust Rasmusseni kandidatuurile on väidetavalt avaldanud nii Prantsusmaa, Saksamaa, Suurbritannia kui ka USA.

Praeguse peasekretäri Jaap de Hoop Schefferi ametiaeg lõpeb käesoleva aasta juulis.

Täna kohtub Taani peaminister ka oma Eesti kolleegi Andrus Ansipiga.