Täna kell 16 kogunes istungile Eesti rahvusringhäälingu nõukogu, kes arutas, kas ERRi uue hoone projekt tuleks pärast aastatepikkust eeltööd ning miljoneid investeeritud kroone ja eurosid tühistada. Leitigi, et raha hoone jaoks ei ole, ilmselt ka ei tule, ning projekt jääb pooleli.

"Lähteülesanne püstitati ja projekt telliti kiire kasvu aastatel, kui paistis olevat võimalik ka sellise hoone ehitamine. Tänaseks on selge, et see ei ole võimalik. Samas on rahvusringhäälingul lahendamist vajavaid ülesandeid, millega ei ole võimalik oodata. Kiiresti tuleb saada uudistetoimetustele korralikud ühised ruumid, samamoodi on perspektiivis vaja juurde üht suuremat telestuudiot. Nende asjadega ei ole võimalik oodata, kannatada ja loota, et äkki kunagi tekib raha uue maja ehitamiseks. Sellest tulenevalt tegi nõukogu juhatusele ülesandeks töötada lahendusvariantidega praegu kesklinnas olemasolevate kinnistute baasil. Näiteks raadiomajas on olemas tipptasemel stuudiod, telemajas on olemas unikaalsed head stuudiod. Ehk võtta ja leida võimalus probleemide lahendamiseks kiiremini ja väiksemate kulutustega," kõneles Uudelepp.

Selleks et otsustada, kuhu uued vajalikud ruumid ja telestuudio võiks tulla, on Uudelepa kinnitusel vaja kalkulatsioone, millega peab juhatus välja tulema veel selle aasta jooksul. Uudisteruumi osas võiks Uudelepa sõnul esialgsed hinnangud kätte saada lähikuude jooksul, kuna sellega pole võimalik pikalt venitada. Kui kiiresti uued ruumid peaksid valmis saama, sõltub Uudelepa sõnul plaanidest, arendustest ja kalkulatsioonidest, millega juhatus välja tuleb. "Kas näiteks on vaja linnalt saada luba täiendava ehituse, laiendamise jaoks või ei ole," selgitas Uudelepp, et ajaperspektiiv sõltub võimalikest lahendustest. "Nõukogu ei andnud suuniseid juhatusele, kas see arendus peaks toimuma raadiomaja või telemaja kinnistu baasil, sest selle otsustamiseks on vaja näha konkreetseid plaane ja arvutusi."

Kas ja mida olemasolevatest ruumidest remontima hakatakse, on Uudelepa sõnul samuti kalkulatsioonide küsimus. Ta nentis, et ruumide korrastamisesse on kohe ehitatava uue maja ootuse tõttu viimasel viiel aastal panustatud vähe. ERRi uue hoone projekti on aga panustatud 3,4-3,6 miljonit eurot (sõltuvalt sellest, mis sinna sisse arvestatakse). Seotud on see summa projekteerimise ja seni tehtud töödega.

Juhatusele etteheiteid pole

ERRi juhatusele Uudelepa sõnul etteheiteid pole, kuna käitutud on tema hinnangul varem nõukogus otsustatud suunal, kõiki variante on põhjalikult kaalutud ning otsused tehtud toonaste teadmiste põhjal. "See oli majanduses superhea aeg, mil paistis, et raha jätkub kõige jaoks. Praegu on selge, et raha kõige jaoks ei jagu, ja ei ole näha ka, et ülihea aeg võiks tagasi tulla," märkis Uudelepp ja sõnas, et tagantjärele tarkus on alati täppisteadus.

ERRis on ka kahest inimesest koosnev uue maja arendusgrupp, kes Uudelepa kinnitusel tööta ei jää. Vastupidi, neil tuleb teha väga kiiresti väga palju tööd, et saada töötavad lahendusvariandid kesklinna ja neile ka kooskõlastused, nõusolekud ja finantseering taha.

Tuisu 21 krunt ja detailplaneering on Uudelepa kinnitusel väärtuslik resurss ja seetõttu tuleb tema sõnul vaadata, kuidas seda heaperemehelikult ja organisatsioonile kasulikult rakendada, kuigi projekti lõpuleviimiseks ei näinud nõukogu mittemingisuguseid perspektiive. "Üsna selgeid signaale on tulnud ka poliitilisest sfäärist, ja lõppude lõpuks rahvusringhääling saab ju kogu oma raha riigieelarvest, et selle arenduse jaoks Eesti riigil raha ei ole ja täna kõlasid nõukogus – kus on kõigi riigikogus olevate poliitiliste jõudude esindajad – arutelu käigus ka arusaamad, et tegelikult see, kas projekti jaoks raha antakse või mitte, ei sõltu sellest, kes on parasjagu võimul, vaid sellest, kas riigil on raha või ei. Ja on selge, et niisuguste ehituste jaoks praegu [raha] ei ole. Kui vaadata nimekirju, kus on riigi jaoks prioriteetsed ehitised, mis tahetakse valmis saada, siis rahvusringhäälingu uut maja neis nimekirjades ei ole."

ERR-i tellitud hinnakalkulatsioonide järgi läheks uus maja maksma 55,3–70,9 miljonit eurot ehk keskeltläbi miljard krooni. Maja oli kavas rajada Tallinnasse Kristiine linnaossa Tuisu 21 kinnistule. ERR võttis ringhäälingumaja projekteerimisel aluseks arhitektuurikonkursi võidutöö, mille autor oli Taani arhitekt Erik Nobel. Võitnud projekt nägi ette klaasist hoone, mille sisse on paigutatud läbipaistmatute seintega stuudiod.