„Meie austust väärivad toonased kaitsjad ja need 69 ülemnõukogu saadikut, kel oli julgust kuulutada välja Eesti iseseisvus,“ ütles ta riigikogu teate kohaselt.

Ergma tsiteeris Cicerot, kes on öelnud, et vabadus, mis vahepeal maha suruti ja uuesti kätte võideldi, on märksa jõulisem tunne kui see, mida kunagi pole miski ohustanud. Riigikogu esimees osutas neile, kes näinud erinevaid aegu, kogenud füüsilist või vaimset vangistust ja oskavad hinnata vabanemise väärtust. „Soovin, et vabaduse tähtsus oleks mõistetav ja oluline ka kõigile noorematele. Seepärast ei või ka tulevikus ununeda meie riigi taasiseseisvumise lugu,“ märkis ta.

Riigikogu esimees tõi esile ka helilooja Arvo Pärdi sõnad, kellele muusika on nagu valgus, mis läbib prisma: igale kuulajale võib sellel olla pisut erinev tähendus, nii et tekib vikerkaaretaoline muusikaline elamus. „Arvan, et ka vabadust tajub igaüks pisut erinevalt, kuid seda suurem ja rikkalikum on vabadustunne kui oleme rahvana koos,“ tõdes Ergma.

Ta andis 20. Augusti Klubi presidendile Ants Veetõusmele üle viimase ülemnõukogu tegevust käsitleva statistikakogumiku, mille on koostanud riigikogu kantselei ja Rahvusraamatukogu. Selles on kaante vahele koondatud kõige olulisem info ja statistika, mis toonase ülemnõukogu tegevust iseloomustab. Ta avaldas heameelt, et kaks ja pool aastat kestnud pingeline töö veel pingelisemal ajajärgul on raamatusse raiutud.

Päevakohase ettekande pidas klubi ees Ants Veetõusme.