"Olete esimene Eesti meeskond, kes läheb Euroopa Liidu kõige tähtsamale sõjalisele operatsioonile. Teie ülesanded, missioonipiirkond ja koostöö liitlastega operatsiooni Atalanta raames on esmakordne kogemus kogu kaitseväe jaoks," ütles kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots. "Usaldage oma ülemat ja pidage täpselt kinni lahingureeglitest."

10-liikmelise laevakaitsemeeskonna ülesandeks on Adeni lahes ja Somaalia ranniku lähistel liikuvate aluste, eeskätt humanitaarabilaevade kaitsmine piraatide eest. Meeskond tegutseb koos Saksa mereväega ja paikneb Saksa fregati Hamburg pardal.

Mereväe ülem mereväekapten Igor Schvede rõhutas, et laevakaitsemeeskonna näol on mereväe rahvusvahelisele koostööle, mis seni keskendus miinitõrjele, lisandunud uus dimensioon. "Saksa Merevägi on üks meie pikaajalisemaid koostööpartnereid miinitõrje alal alates mereväe taasloomisest. Ühine välisoperatsioon on märgiks, et omaaegsest abi vastuvõtjast oleme saanud võrdseks partneriks ja julgeoleku pakkujaks."

Meeskond läbis enne operatsioonile minekut laevakaitsemeeskonna kursuse, mille käigus õpiti väikeüksuste ja sõjaväepolitsei taktikat, pardumist helikopetrilt ja aluselt, käsivõitlust ning värskendati relvaõpet. Pea pooled meeskonna liikmetest on varasema missioonikogemusega. Meeskonna ülem on leitnant Rait Luks.

Laevakaitsemeeskonda oli teele saatma tulnud kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras. Meeskonda õnnistas mereväe kaplan leitnant Tõnis Kark. Meeskond saabub Eestisse tagasi aprillis.

Euroopa Liidu operatsioonidest on Eesti varem osalenud operatsioonil Althea Bosnia-Hertsegoviinas. Kaitseväe suurim operatsioon on NATO operatsioon rahvusvaheliste julgeolekujõudude (ISAF) koosseisus Afganistanis, kus teenib pea 150 kaitseväelast.