Üle Euroopa ja osaliselt ka mujal maailmas tekib üha enam riike, kus rahvusvaheline transport on seiskumas või juba peatunud, mistõttu on hädas ka inimesed, kes tahavad plaanipäraselt või erakorraliselt kodumaale naasta.

Head lugejad, kui te olete ootamas pääsu kodumaale ja hädas, siis jagage teiste lugejatega oma kogemusi, soovitusi jne. Kui vaja, jagame inimeste murekirju välisministeeriumiga, et aidata igale kodumaale tulemist ootavale eestlasele kiirkorras mingi lahendus leida.

Kirjutage palun: vihje@delfi.ee.

Välisministeerium ootab kõigi hädaliste e-kirju aadressil konsul@mfa.ee

Välisminister Reinsalu: Eesti riik teeb kõik endast oleneva
Välisminister Urmas Reinsalu paneb inimestele südamele, et reisimine muutub väga keeruliseks ja olud halvenevad reaalajas.


"Kui asukohariik on sulgenud oma piirid või ei toimi rahvusvaheline transport, võtke palun ühendust välisministeeriumi või Eesti saatkonnaga," rõhutas Reinsalu. "Eesti riik teeb kõik endast oleneva, et tagada Eesti inimeste turvalisus ja töötame tekkivate hädaolukordadele lahenduste leidmisega," lisas ta.

Hispaania rattalaagrist naasev eestlane: Poola piiril oli uskumatu peataolek, liitusime leedukate väikebusside konvoiga

Hetkel valitseb Saksa-Poola piiril keeruline olukord ja välisminister Urmas Reinsalu sõnul pole maismaa kaudu võimalik Eestisse saada. Selleks suunab välisministeerium koostöös Tallink Grupiga Euroopas koju pöördumist ootavatele eestlastele järele laeva Romantika, mis väljub Saksamaalt Sassnitzi sadamast kolmapäeva hilisõhtul.

Kuigi võimalus maismaad mööda läbi Poola Eestisse jõuda on sisuliselt välistatud, õnnestus ühel Eesti reisiseltskonnal liituda leedukate väikebusside konvoiga.

“Tuleme Hispaaniast ootamatult lõppenud igakevadisest jalgrattalaagrist. Liigume kolmekesi oma rattaid täis Järva-Jaani Ratta-ja Suusaklubi bussiga. Kuni Saksa-Poola piirini saime igalt poolt läbi nii-öelda viimasel minutil,” rääkis eestlane.

Ta sõnas, et jälgib kogu aeg infotulva ja seltskond oli teadlik, et Saksa-Poola piirist saab üle eelnevalt välisministeeriumis kolonni registreerununa.

“Aga kolonni starti piirilt ei teadnud keegi. Meil oli veel Saksamaal mitu tundi sõita ja arvasime, et jääme kolonnist maha. Surfasin netis ja leidsin Facebookist inimese, kes oli piiril juba pikemat aega kohal. Võtsin ühendust ja kohe tekkis veelgi eestlasi piiril ootavate hulgast. Kähku, uskumatult operatiivselt, tehti Messengeri grupp,” rääkis ta.

“Vahetasime kogu aeg infot ja selgus, et piiril on uskumatu peataolek. Koju kiirustavad leedukad blokkisid tee kõigil ära, tekkis rüselusi, aga seda ma otseselt ei näinud. Elasime teadmatuses, välisminnisteeriumist ei tulnud ka informatsiooni. Ja siis enne keskööd tuli info, et kolonnide minekut läbi Poola ei toimu, tekkis uus peataolek. Kuna välisministeerium soovitas laevadele minna, siis paljud eestlased hakkasid sõitma mere poole, selleks tuli veel lahti võtta kiirtee metallist vahevärav,” kirjeldas ta valitsenud segadust.

Ratturite seltskond jäi piirile ootele. “Uurisime koduste kaudu laevavõimalusi, kuna internet sillal oli vilets. Ja siis toodi piiripunktist poolaka poolt kortsus paberileht, kus oli kirjas kolm varianti. Esiteks: teed mööda pääsevad üle väikebussid. Teiseks: saab minna rongiga, kuid ilma autota, tasuta. Kolmandaks: mingi laev pidi ka olema. Otsustasime teed mööda konvoi kasuks. Mingi aja pärast hakkas asi liikuma. Vana nõukaaegne piiripunkt oli taaskäivitatud. Uskumatult palju erinevaid tegelasi oli nagu vanasti, toimus temperatuuri mõõtmine, paberite täitmine. Osad ametnikud olid skafandris, osad tavaliselt riides. Tunnikese pärast hakkas karavan liikuma. Seal oli kuskil kakskümmend bussi, meie ainukesed eestlased. Politseiautosid ja -busse kuus-seitse. Ja nii me liigume keskmise kiirusega 70-80 km/h. Teel on rohkelt pissi- tankimispeatuseid. Praegu oleme juba Varssavist läbi,” kirjeldas ta enne keskpäeva.

Kuubalt saabunud eestlased: jõudsime koju üle noatera!

“Õnneks või kahjuks oli meie tagasilend Kuubalt Amsterdami 16. märtsil. Amsterdamist oleks pidanud edasi lendama LOTiga läbi Varssavi Tallinna, mille tühistamisest Poola piiride sulgemise tõttu saime teada kaks päeva enne naasmist. Võime kinnitada eelkirjeldatud Kuuba lugu ja välisministeeriumi telefonis öeldi meilegi, et uuriksime ise lende ning vaataksime, kuidas edasi,” kirjeldas lugeja.

“Ei saagi sellest telefoninumbri mõttest aru või kellele see mõeldud on, sinna helistamine oli pettumus. Peale kõne saime aru, et oleme omapead ja võimalusi koju pääsemiseks jääb iga päevaga vähemaks,” sõnas eestlane.

Ta märkis, et Kuubal on internetiga väga kehvasti ja telefonist lennupileteid vaadata keeruline. “Abiks olid Eesti lähedased, kelle kaudu saime teada et Finnair veel lendab läbi Helsingi Tallinna, kuid isegi nende abiga ei julgenud kaks päeva ette pileteid osta, kuna olukord muutub väga kiiresti,” lausus eestlane.

“Jõudsime siis kell 16.30 Amsterdami ning lennujaamas pöördusime kohe Finnairi ja saime teada et Finnairi 16. märtsi kõik piletid on välja müüdud ja firma lõpetabki 17. märtsil lennud Eestisse. Airbalticu koduleht ka enam ühtegi lendu ei näidanud. Meie viimaseks ja ainsaks õlekõrreks 16. märtsil Tallinnasse saada osutus Lufthansa lend läbi Frankfurdi. Internet enam samal päeval piletit teha ei lubanud ja hetkeks oli juba mõte tulla maismaalt, kuid Poola piiri olukord on kõigile teada. Lufthansa lauast öeldi esialgu, et nemad ei taha täna pileteid müüa, kuna see on liiga aeganõudev. Selgitasin klienditeenindajale meie olukorda ja seda, et see on põhimõtteliselt meie viimane võimalus enne piiride sulgumist koju saada. Õnneks tuli klienditeenindaja vastu ja tegi meile piletid,” rääkis ta.

Piletite hinnad on hetkel üüratud. “Kahele inimesele maksid piletid veidi alla 900 euro. Võrdluseks mõni kuu tagasi maksime samade piletite eest alla 300 euro. Piletite broneerimine läbi ülekoormatud süsteemi võttiski aega üle 30 minuti ja järjekord kärsitutest inimestest meie taga paisus vähemalt 15 meetri pikkuseks. Enne seda ise umbes tund järjekorras seistes ja olukorda vaadeldes oli näha, kuidas tühistatud lendudele pakkusid kõik lennufirmad asendada oma tühistatud lend mõne aprillikuise lennuga. Ja raha tagasi küsides öeldi, et ainult taotlusega läbi interneti, mis võtab aega,” kirjeldas ta pingelist olukorda.

“Mõni puhkes nutma, mõni sõimas klienditeenindajat. Oli inimesi, kes jäid lendude sulgemise tõttu lõksu, ja oli inimesi, kes ütlesid, et neil lihtsalt ei ole raha teise firma pileti ostmiseks,” kirjeldas ta valitsevat olukorda.

“Eestisse jõudsime siis mõni minut enne südaööd ja hetkel lugesingi, et südaööst olid mittekodanikele piirid suletud ja ka Soome ja Läti sulgevad lähiajal piirid. Loodame, et kõik jõuavad turvaliselt koju,” ütles ta lõpetuseks.

Tai olukorda jälgiv mees: palju on inimesi, kes vilistavad riigi kutsele kiiresti tagasi tulla

“Jälgin hetkel olukorda Tais ja Phuketis. Kui enamik inimesi on mures, et kuidas ja millal koju saavad, siis väga palju on selliseid, kes vilistavad riigi kutsele kiiresti tagasi tulla, naeruvääristavad olukorda, et keegi ostab vetsupaberit, ja alahindavad olukorda Euroopas,” kirjeldas sotsiaalmeedia gruppe jälgiv mees.

“Inimesed on vihased, kui nende reis varem ära lõpetatakse. Paljud plaanivad tagasi tulla alles siis, kui nemad tahavad, ja ütlevad, et pigem on Tais edasi, kui Eestisse naasevad,” rääkis ta.

Eestlanna Mauritiusel: kardan, et jääme Istanbuli lõksu

India ookeanis asuval Mauritiusel viibiva eestlanna sõnul ei ole saarel veel ühtegi koroonaviirusesse nakatumist olnud.

“Tänasest sulges Mauritius piirid kõikidele Euroopas asuvatele riikidele,” ütles eestlanna, kes tuli koos kaaslasega riiki Lõuna-Aafrika Vabariigist, olles Eestist lahkunud juba 11. veebruaril.

“Meie lend Mauritius-Istanbul-Helsingi-Tallinn algab 18. märtsil. Helsingist Tallinna oli laevapilet. Kartuses, et jääme Soome karantiini, palusime Turkish Airlines’i lennupiletid vahetada Istanbulist otse Tallinnasse, kuid peame lennujaamas viibima 37 tundi ning on kartus, et selle ajaga lõpetab Turkish Airlines ka Tallinnaga sõidud ja jääme Istanbuli lõksu,” kirjeldas ta koju saamise vaeva.

“Loodame väga koju saada, varasemaks pileteid polnud võimalik saada ning enamus turistid on juba hotellist lahkunud,” lisas ta.

Vietnamist naasev mees: olen jätnud lendudele minemata, kuna ei taha liigelda läbi suurte lennujaamade

“Tulin kolm päeva tagasi Vietnamist, vahemaandumine oli Venemaal Kemerovos. Hetkel jäin siia ja mõtlen, kas on mõtet tagasi koju tulla,” kahtles ta.

“Olen ostnud juba kaks korda pileti Kemerovost Moskvasse, et sealt kaudu koju tulla, aga olen lennukile minemata jätnud, kuna ei taha liigeda läbi suurte lennujaamade. Hetkel vaatan pileteid Kemerovost Novosibirskisse ja siit proovin jõuda Peterburi,” kirjeldas ta oma valikuid ja lisas, et sealt edasi vaatab ta juba kujunenud olukorra järgi. “Püüan piirile lähemale pääseda.”

Küprosel viibivad eestlased: reedel tõstetakse meid tänavale

Kaks väikeste lastega perekonda on praegu Küprosel Paphose linnas ja otsivad võimalust koju pääseda. “Siin muutub olukord iga tunni ja päevaga,” ütles üks pereisa.

“Üleeile otsustati Küprose presidendi käsul, et reedel suletakse kõik hotellid ja apartemendid ja meid tõstetakse tänavale,” rääkis ta.

Eile tuli otsus, et kõik poed, restoranid, baarid suletakse kell 18.00. “Nii see ka oli: linn muutus pimedaks ja oli näha vaid mõnda üksikut turisti,” kirjeldas eestlane. “Täna hommikul saime Ryanairilt e-kirja, et meie lend 22. märtsil on tühistatud! Neljapäevane lend on välja müüdud.”

Hotelli vastuvõtust öeldi reisilistele täna, et nad püüaksid enne reedet riigist lahkuda, sest siis seiskub nii maapealne kui ka lennuliiklus ja esimene võimalus avaneb kodumaale naasta maikuus.

“Küprose aukonsul küll võttis meie sõbraga ühendust ja väitis, et uurivad võimalust Lätist saata meile (eestlastele, lätlastele ja leedukatele järele Air Baltic) — seega ootame, mis meist saab!” tõi ta välja viimase õlekõrre.