“Kuulsin ühelt tuttavat, et nende tuttavate maja sai üle ujutatud. Neil aga olid akvaariumis piraajad. Vesi täitis nende maja nii kõrgelt, et kalad olid akvaariumist välja saanud ja ujusid vabalt majas ringi!” räägib Raili Delfile.

Uputuskahjud pole kindlustatud

“Paljud inimesed on šokis. Paljud on väga murtud, sest finantsolukord ei olnud ka siin just kiita, nüüd aga sai nende sissetulek veelgi kannatada,” tõdeb naine, et tegelikult on tegu väga õnnetu olukorraga.

“Ärid ja töökohad on suletud ja ilmselt võtab aega, enne kui need jälle jalule saavad. Enamikul pole ka eraldi üleujutuse kindlustust, seega kõik kahju, mis vee poolt on tekitatud, tuleb omast taskust kinni maksta!”

Et suuremad teed on  vee all, on väiksematel liiklusummikud. Üldine olukord on Raili sõnul siiski rahulik ja täie hooga tegutsetakse selle nimel, et elu võiks tagasi normaalsetesse rööbastesse pöörduda.

“Ameeriklased hoiavad kokku ja mitmed inimesed pakuvad abi. Kohalikud kirikud ja koolid pakuvad varjupaika inimestele, kes on pidanud oma kodudest lahkuma,” kirjeldab eestlanna.

Kõik sai alguse sellest, et kaks päeva sadas järjest väga tihedat vihma

“Minu kui eestlase arust poleks see pidanud mingit katastroofi tooma. Meil sajab Eestis ju tihti mitu nädalat järjest. Tekivad küll lombid ja kõik kohad on märjad, kuid suurt üleujutust see tavaliselt ei tekita,” räägib Raili.

Tennessee osariik on mägine, seega kogu vihmavesi, mis tuleb kõrgematelt kohtadelt, koguneb madalatesse kohtadesse.

Jumalateenistus jäeti ära — kirikutee oli üle ujutatud

“Pühapäevane jumalateenistus jäeti ära, kuna teed, mis sinna viisid, olid poolenisti vee all ja autoga läbi saada poleks olnud võimalik. Teise päeva õhtuks oli asi juba väga tõsine. Paljud inimesed pidid oma kodudest lahkuma, sest vesi oli tunginud tuppa. Veetase tõusis väga kiiresti! Seega kui keegi ei uskunud, et asi on tõsine, ja lootis, et ehk ei pea lahkuma, võisid nad hiljem majja lõksu jääda.”

“Minu abikaasa Kris käis eile kesklinna lähedal töö asjus. Seal on paljud ärid üle ujutatud. Ta käis ühes garaažis, kus autosid parandatakse, ja seal oli olnud 2-3 meetrine vesi sees! Kõik autod, mis seal olid, on nüüd kasutamiskõlbmatud.”

Raili kiidab politseinikke ja päästetöötajaid, kes tegid oma parima, et keegi ohtu ei satuks. Pealegi sai TV-st operatiivset infot selle kohta, milline olukord kuskil parajasti on.

Vaata videost: