Esmakordselt Ämari lennubaasis korraldatud vastuvõtutseremoonial andis kaitseminister Urmas Reinsalu NATO operatsioonilt naasnud kaitseväelastele üle rahvusvahelistes sõjalistes operatsioonides osalenu medali, teatas kaitseväe peastaap. "„Vapra ja kohusetundliku teenistusega Afganistanis tagasite te Eesti julgeolekuhuve ning kaitsesite meie rahva vabadust ja Eesti iseseisvust,“" ütles minister Urmas Reinsalu kaitseväelastele.

Kaitseväelased saavad esimese Afganistanist naasva kontingendina valida ühe tervisekeskuse, kus saavad veeta koos perega kolm päeva.

Kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras andis kaitseväe teenetemärgi lahinguliste teenete eest jalaväekompanii Estcoy-13 rühmaülematele leitnant Tanel Rattistele, leitnant Raido Sarematile ja leitnant Rauno Vahimetsale ja kokku kaheteistkümnele kaitseväelasele, Kaitseväe teeneteristi eeskujuliku teenistuse eest viis kaitseväelast, teenetemärgi kaitsealaste teenete eest ja teeneteristi riigikaitseliste teenete eest üks kaitseväelane.

Kaitseväe juhataja kinnitas, et Eesti sõdurid on Afganistanis hinnatud muu hulgas tänu oskusele afgaane mõista. Hea koostöö on muutnud Eesti üksuse tegutsemisalal julgeolekuolukorra nii turvaliseks, et Afganistani julgeolekujõud saavad järjest vastutust üle võtta.Kaitseväe juhataja kinnitas, et nii Eesti kui meie liitlased vajavad häid ja lahingukogemusega kaitseväelasi ka pärast seda, kui Eesti jalaväekompanii oma missiooni Afganistanis lõpetab. „"Teid, hinnatud sõdureid, asjatundlikke eksperte, lahingukogemustega mehi ja naisi vajab nii Eesti Kaitsevägi kui ka NATO."“

Afganistanist naasnud kaitseväelasi võtsid vastu veel maaväe ülem kolonel Artur Tiganik ja 1. jalaväebrigaadi ülem kolonelleitnant Aron Kalmus ning liitlasriikide esindajad. Maaväe ülem andis üle maaväe teeneteristid kuuele kaitseväelasele.

Möödunud pühapäeval andis Estcon-13 Camp Bastionis vastutuse üle Estcon-14-le. Estcon-13 ülem kolonelleitnant Margus Koplimägi tõstis vastutuse üleandmisel esile Eesti sõdurite vaprust ja efektiivsust ning ütles, et eestlased võivad olla väga uhked oma saavutuste üle.

"„See, mida kompanii saavutas kohaliku elanikkonna poolehoiu võitmisel ning koostöös Afganistani armee ja politseiga on muljetavaldav, samuti suutsid nad näidata end võrdväärse partnerina meie liitlastele,“" ütles kolonelleitnont Koplimägi.

Mai alguses Afganistanis teenistust alustanud jalaväekompanii Estcoy-14 vahetas oma teenistuse jooksul Afganistanis asukohta ja ülesannet, nii kolis kompanii augustis patrullbaasist Wahid patrullbaasi Pimon. Estcoy-14 ülesanne muutus, – maa-ala hoidvast üksusest Loy Mandeh alal sai manööverüksus kogu lahingugrupi vastutusalal. Estcoy-14 võttis esimese kompaniina kasutusele uued soomukid. Kuue kuu jooksul Afganistanis tegi kompanii ligi 650 patrulli ja 24 ettevalmistatud kompanii operatsiooni. Üksust toetas Camp Bastionist rahvuslik logistiline toetuselement NSE-13.

2013. aasta kevadeni Afganistanis teeniva Eesti kaitseväe kontingendi ülem on kolonelleitnant Toomas Möls. Patrullbaasis Pimon jätkab teenistust major Tõnis Metjeri juhitud Estcoy-15, mida toetab Camp Bastionist rahvuslik logistiline toetuselement NSE-14 kapten Rauno Mäe juhtimisel. Lisaks jalaväekompaniile teenivad Afganistanis Eesti kontingendi koosseisus lähikaitsemeeskond ja staabiohvitserid.