Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peiteli sõnul selgitasid mehed ise, et olid esmalt tulnud turistidena Venemaale, kus olid parema elu otsingutel.

"Nende sõnul oli eesmärgiks oma peredele paremat elujärge pakkuda. Mõni aeg seal töötanuna ja pärast seda, kui nende viisa oli väidetavasti lõppenud, kuulsid nad, et Euroopas on võimalusi suurema elatise teenimiseks. Nii otsustasidki võtta ette tee Euroopasse. Lähim-lühim teeots tõi neid esiti Eestisse," ütles Peitel.

Peitel ütles BNSile, et esialgsetel andmetel on tegemist 26- ja 31-aastase Sudaani kodanikuga, kes mõlemad kannavad nime Muhamed. Nende kolmas kaaslane, kes ebaseaduslikul piiriületusel hukkus, oli esialgsetel andmetel 54-aastane.

Täna kell 15 algas Tartu maakohtus kinnine istung, kus arutatakse, kas kas saab mehed saata väljasaatmiskeskusesse, kus varjupaigataotluse menetlemine jätkuks või mitte. Mehe transporditigi täna peale lõunat kohtumajja.

Piirivalve tabas eile hommikul kolm ilmselt Sudaani päritolu meest, kes üle Piusa jõe ujudes Eestisse tulid. Teatavasti ei õnnestunud ühe immigrandi elu päästa ning viimane hukkus alajahtumise tõttu. Teised kaks piiririkkujat on nüüdseks aga esitanud Eestile varjupaigataotluse.

Eile hommikul sai Eesti piirivalve Vene kolleegidelt teada, et Eesti piiri lähedal on salk eeldatavalt illegaalseid piiriületajaid ja üks neist õnnestus ka kinni pidada. Kolm põgenikku pääsesid Vene piirivalve käest jooksu, pagesid ligi viieteistkraadisest külmast hoolimata Piusa jõkke ja ujusid üle Eesti piiri.

Eesti piirivalvurid hakkasid aafriklasi otsima ja kaks külmast värisevat meest saadi ka peagi Koidula piirivalvekordoni juures kätte, aga kolmas põgenes metsa. Ta leiti veidi hiljem üles, aga ta oli juba nii külmunud, et hoolimata elustamiskatsetest teda päästa ei õnnestunud ja ta suri. Ülejäänud kaks põgenikku toimetati Koidula piirivalvekordonisse ning nende tervis on politsei pressiesindaja Kerly Peiteli sõnul korras.

Põgenikud olid lühikestes pükstes ja üks lausa palja ülakehaga, kuna nad pärast jäisest jõest väljatulemist viskasid riided seljast.

Selge on, et oletatavad sudaanlased ei jõudnud Eesti piiri äärde omal jõul, neid vahendati. Samuti on selge, et neid vahendanud inimesed ei tegutsenud heategeval eesmärgil.

Tegu on osaga inimkaubandusest ja kahtlemata olid aafriklased Euroopasse pääsemise eest kas juba maksnud või pidid tasuma selle eest oma tööjõuga Euroopas. Vahendajat sel korral ei Eesti ega Vene piirivalvel tabada ei õnnestunud.