Panga teatel on tegemist kullaga, mille tagastas 1990ndate algul Rahvusvaheline Arveldustepank Eestile ja selle abil tagati taasiseseisvunud Eesti kroon.

Ajaloolise kullakangi tõi Eesti Pank Eestisse 2011. aasta detsembris USA keskpangast Federal Reserve Bank of New York.

Kullakangi eksponeeritakse edaspidi ka muuseumi uues väljapanekus, kuid päris ehtsat kullakangi on võimalik muuseumis näha lühikest aega.

Pidulikul avamisel tutvustasid uut muuseumit ja selle sisu meeleolukas näidendis Carl Robert Jakobson (Riho Kütsar Vanemuisest) ja Lydia Koidula (Ragne Pekarev Vanemuisest).

Muuseum asub Eesti Panga kompleksis endise ajaloolise Aadlipanga ruumides, punase torniga hoone 1. korrusel. Näitus laieneb endiselt 180 ruutmeetrilt 370 ruutmeetri suurusele pinnale.

Muuseumi laienemisega seotud renoveerimistööde käigus said ühtlasi uue ilme muinsuskaitse all olevad ajaloolised ruumid, milles jääbki edaspidi muuseum tegutsema.

Uuenenud muuseum täidab lisaks raha ja Eesti Panga ajaloo tutvustamisele silmaringi laiendamise ülesannet.

Selle jaoks on keskpank loonud interaktiivsed ja põnevad väljapanekud, mis seletavad keskpanga ja eurosüsteemi ülesannet, annavad põhjaliku ülevaate valdkondadest, millega keskpank ja eurosüsteem tegeleb: raha- ja majanduspoliitika, finantssüsteem ja selle stabiilsus, maksesüsteemid, välisvarade haldamine, raha tootmine ja roll ühiskonnas.

Muuseumis on põhjalik ülevaade Eestis käibinud rahade ajaloost ja samuti raha kujunemise ajaloost üldisemalt. Paljut aitavad paremini mõista temaatilised mängud. Ehk püüame köitval moel selgitada kõike, mis on keskpangaga seotud.

Eesti Panga uuenenud muuseumisse on oodatud kõik inimesed, kes tunnevad huvi keskpanga ja tema tegevuste vastu ja väljapaneku koostamisel oleme eelkõige mõelnud noortele, kes saavad meid külastades ammutada nii uusi teadmisi kui ka lahutada meelt erinevate põnevate tegevuste kaudu.

Muuseumi poes saab vahetada kroone eurode vastu, vahetada katkist või rikutud raha, soetada Eesti Panga meenetooteid (meenemünte ja numismaatilisi tooteid, EP raamatuid) ning samuti on poest võimalik endale kaasa osta muuseumiga seotud meeneid.

Muuseumi külastamine on tasuta. Muuseum ja selle juurde kuuluv muuseumi pood on avatud teisipäevast reedeni kell 12-17 ja laupäeviti kell 11-16.