Kultuuriminister Rein Langi loodetakse leida häid ideid, millest žürii valib välja huvitavamad. "Loodetavasti saame tähistada vabariigi 100. juubeliaastat rikkaliku filmiprogrammiga," ütles Lang Balti filmi- ja meediakoolis toimunud idee tutvustamisel.

Filmiprojektide ideekonkursile tuleb esitada stsenaariumiesildis kolmel leheküljel, milles on toodud välja filmi loo areng ja sündmustik.

Filmiideid oodatakse kuues kategoorias (jalooline film, kirjandusteose ekraniseering, laste- ja noortefilm, animafilm, noorte debüütfilm ja lühifilmide kogumik, kaasaegne draama). Osalema on oodatud nii kogenud stsenaristid, noored autorid, kirjanikud, režissöörid kui lavatekstide loojad.

Filmiprojektid valib välja EV100 filmikomisjoni žürii, kuhu kuuluvad operaator Elen Lotman, filmilevitaja Timo Diener, operaator Alar Kivilo, näitleja Lembit Ulfsak, PÖFF-i esindaja Kaarel Kuurmaa, riigikantselei esindaja Jaanus Rohumaa ning filmikriitik Karlo Funk.

Samas esitles riigikantselei tuleval aastal toimuva Eesti Vabariigi 95. aastapäeval alguse saavaid projekte.

Ühe tegevusena on riigikantselei kavandanud nutitelefonide rakenduse "Rahvakalender" loomise. Tasuta jagatavas Rahvakalendri aplikatsioonis on ligi 70 tähtpäeva, mis kutsuvad üles argipäeva tähtpäevaks muutma. Rahvakalendri aplikatsiooni loob riigikantselei koostöös ettevõttega AKU Collective OÜ.

Järgmisel aastal saab alguse ka saja tamme parkide rajamise projekt kohalikes omavalitsustes. Põhikoolide ja gümnaasiumite õpilased korjavad järgmisel sügisel tammetõrusid, mis pannakse idanema, et neist kasvatada tammeistikud.

Eesti juubeliaastal istutatakse tammeistikud sajakaupa linnadesse ja valdadesse, et luua igikestvust, väärikust ja tarkust sümboliseerivad tammikud. Saja tamme parkide projekti viib riigikantselei ellu koostöös RMK-ga.