Eile alanud kaheksas Lennart Meri Konverents „Maailmakorra piirid“ keskendub rahvusvahelisele olukorrale ajal, mil me tähistame Helsingi lepete 40. aastapäeva. Tallinnasse koguneb ligi 400 julgeolekueksperti ja kõrget ametnikku kogu maailmast. 


Maailmakorda vapustavad täna väga tõsised väljakutsed, ning seda ka Euroopas. Küünilised ja agressiivsed jõud õõnestavad ja hävitavad paljusid demokraatlikke väärtusi. Venemaa rahvusvaheline käitumine ja Lääne püüded sellele vastu astuda, idapartnerluse strateegilised dilemmad, Põhja-Atlandi piirkonna uus julgeolekudünaamika, Euroopa integratsiooni poliitilised väljakutsed, jätkuvad rahutused Lähis-Idas ning informatsiooni kasutamine relvana on vaid mõned tänavuse konverentsi teemadest. 

Lennart Meri Konverentsi esinejate hulgas on kõrgeid riigiametnikke ning rahvusvaheliste organisatsioonide esindajaid nagu OSCE peasekretär Lamberto Zannier, Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee president Anne Brasseur, NATO asepeasekretär Alexander Vershbow, Läti välisminister Edgars Rinkevičs, Leedu välisminister Linas Linkevičius, USA armee Euroopa ja NATO maavägede komandör Frederick Hodges. Venemaa teemadel on oodatud kõnelejateks endine USA suursaadik Venemaal Michael McFaul, endine Vene presidendi nõunik Andrei Illarionov, Vene opositsiooniaktivist Maša Gessen, ajakirjanik Peter Pomerantsev, ajakirjanik ja autor Edward Lucas. Ukraina teemal arutlevad Ukraina parlamendi väliskomisjoni esinaine, endine Maidani aktivist Hanna Hopko ning Vene riigiduuma liige Ilja Ponomarjov.