Eesti Interneti Kogukond annab täna kell 12 välisministeeriumile üle petitsioon.ee lehel kogutud 7212 Võltsimisvastase Kaubandusleppe (ACTA) vastast allkirja. Allakirjutanud nõuavad Eesti riigilt ACTA-vastase seisukoha võttu ja tugevat kodanike õiguste kaitset internetis.

Euroopa Parlament otsustab juuli alguse plenaaristungil, kas Euroopa Liidus hakkab ACTA kehtima või mitte. Praeguseks on neli parlamendi komisjoni andnud ACTA-le negatiivse hinnangu, aga hääletustulemus on veel ennustamatu. Eesti saadikutest toetab ACTA-t Euroopa Rahvapartei fraktsiooni kuuluv Tunne Kelam.

Veebruaris üle 3000 inimese tänavale toonud ACTA-vastaste protestide korraldaja Siim Tuisk nimetas ACTA-t turvaauguks. “Osa lepinguga kaasas käivatest dokumentidest on senini salastatud. Kodanike õigusi riivavaid punkte ei eemaldatud ka pärast sellele tähelepanu juhtimist ning loodi võimalusi karistada kriminaalkorras asju, mida ei ole kunagi karistatud võion lahendatud seni tsiviilkorras”, sõnas Eesti Interneti Kogukonna koordinaator.

”Sarnase salastatud skeemi ja eesmärkidega uusi lepinguid on veel peale tulemas ja see ei lõpe enne, kui ühiskonnas on arusaam, kokkulepe, mis on kodaniku õigused internetis ja mida lubatakse firmadel teha. Seadused ja lepped peab tegema kodaniku seisukohast, mitte suurfirmade omast!”

9. juunil toimuvad üle kogu Euroopa meeleavaldused Euroopa Parlamendi mõjutamiseks ja ACTA-vastase seisukoha võtmiseks.