Päästeameti demineerimiskeskuse juhataja Arno Pugoneni sõnul toimub Karujärvel mitu üritust korraga, on tavaline tuukrilaager, lisaks rahvusvaheline õppus koos Rootsi kolleegidega ja kolmandaks on kohal hävitusmeeskond kahe eelmise tiimi julgestuseks.

„Kohal on üheksa sukeldujat, kõigist Eesti neljast pommigrupist, demineerijad ja meie head kolleegid Rootsi hädaolukordade lahendamise agentuurist MSB. Põhitööülesanne on MSB-l osaleda rahvusvahelistel humanitaar-demineerimismissioonidel väljaspool Rootsit.” rääkis Pugonen.

Veel lisas Pugonen, et Karujärve on selline koht, kust nad pole lahkunud kordagi midagi reaalset leidmata ja nelja laagri jooksul, mis järve ääres korraldatud, on toodud veest välja ja lõhkamiskohas kahjutuks tehtud 41 lennukipommi, mis reeglina kas 50 või 100 kilogrammi rasked. Eile ühtegi lõhkekeha veest välja ei tõstetud, küll oli aga üleeile leide kolm.

Jörgen Mohlin Rootsi hädaolukordade Lahendamise Agentuurist MSB, kes on aastast 1993 läbi käinud kõik humanitaar-demineerimismissioonid, tutvustas ka autot millega demineerijad sõidavad.

„Autode puhul on vaja erilahendust ja erinevatest ladudest tellitakse detaile autode komplekteerimiseks. Autol on erinevad kompressorid, vajadusel saab õhusurvet rehvides alandada suhteliselt läbimatutel trassidel liigeldes. Meeskonda kuulub missioonile minnes neli liiget.” Lisas Mohlin.