Ansip sõnas tänasel kohtumisel Karzaiga, et stabiilne ja turvaline Afganistan on mõlema riigi ühistes huvides ning Eesti toetus Afganistanile jätkub ka pärast rahvusvaheliste julgeolekujõudude lahkumist järgmisel aastal.

Peaministri sõnul jääb Eesti toetama Afganistani julgeolekujõude, kes võtab vastutuse riigis üle juba 2013. aasta jooksul. Samuti jääb Eesti toetama hariduse, tervishoiu ja heade valitsemistavade edendamist.

Tutvustades Stenbocki majas Afganistani presidendile Eesti e-valitsuse süsteemi ütles peaminister, et Eestil on kogemusi rahvusvaheliseks koostööks e-riigi ülesehitamisel. "Oleme valmis ka Afganistani valitsust aitama just Afganistanile sobivate lahenduse väljatöötamisel," kinnitas Ansip.

Eesti kaitsevägi osaleb NATO rahutagamisoperatsioonil Afganistanis alates 2003. aastast. Hetkel on Afganistanis ligikaudu 170 kaitseväelast. Suurem osa Eesti üksustest on teeninud alates 2006. aasta suvest Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis koos Suurbritannia üksustega. Helmandis paikneb ka Eesti kontingendi toetuselement, kes hoolitseb kontingendi logistilise teenindamise ja tehnika remondi eest.

Lisaks osaleb Eesti Euroopa Liidu politseimissiooni ja NATO väljaõppemissiooni koosseisus kokku kaheksa eksperdiga. Eesti kõrgetasemelise ettevalmistusega ekspertide osalemine missioonidel annab samuti panuse Afganistani õigusriigi ülesehitusesse.

Eesti jätkab rahvusvahelistesse julgeolekuabijõududesse panustamist kuni 2014. aasta keskpaigani. Eesti on valmis osalema ka NATO uues väljaõppemissioonis Afganistanis seni kuni meie riigi panus on Afganistani valitsuse poolt oodatud.