Koos Taani hävitajatega kasvab õppustel osalevate lennuvahendite arv Ämari lennubaasis 25-ni, teatas kaitseväe peastaap.

Lennubaasi ülema kolonelleitnant Rauno Sirgi sõnul pole Ämaris varem sellisel hulgal liitlaste lennuvahendeid ja toetavaid üksusi paiknenud.

"Lennubaas on õppustel harjutanud liitlaste vastuvõtmist piisavalt, saame hakkama nii Taani õhuturbeüksuse toetamise kui algavateks õppusteks siia saabunud lennukite toetamisega," ütles Sirk.

Nädalavahetusel saabub Ämarisse mereväelennuk P-8, lisaks hakkavad Ämaris paiknema õppusel osalevad transpordi- ja tankurlennukid. Täna Eestisse saabunud Ühendriikide üksus on pärit Minnesota osariigi õhuväe rahvuskaardist.

9. mail algav õppus Saber Strike on Ameerika Ühendriikide ja kolme Balti riigi maavägede ühisõppus, kus õhuväeüksused täidavad toetavat rolli.

Õppuse põhiosa viiakse läbi Lätis. Eesti õhuväest osalevad õppusel peale lennubaasi teenindava meeskonna veel õhutulejuhid ning reaktiivlennukid L-39.

Samaaegselt Eestis, Lätis ja Leedus korraldataval õppusel osaleb üle 2000 kaitseväelase Balti riikidest, USA-s, Ühendkuningriigist, Taanist, Norrast, Soomest ja Saksamaalt. Eestist osaleb õppusel ligi 400 kaitseväelast.

Saber Strike lõpeb 20. juunil, hävitajad lahkuvad Eestist 19. juunil.