Kultuuriminister Indrek Saar ja loomeliitude esindajad tutvustasid ühisel pressikonverentsil konkursside tingimusi ja hindamiskriteeriume ning kutsusid loomeinimesi üles kandideerima, teatas kultuuriministeerium.

Kultuuriminister Indrek Saare kinnitusel peab riik lisaks kultuuriväärtuste säilitamisele hoolitsema selle eest, et väärtusi loodaks juurde. „Uue teose loomine on tõsine töö. Inspiratsiooni kogumine, materjali läbitöötamine, kirjutamine või lõuendile kandmine ning viimistlus nõuab aega ja töörahu. Kunstniku- ja kirjanikupalga eesmärk on pakkuda mõneaastast töörahu ja sotsiaalseid garantiisid loomeliitude valitavatele silmapaistvatele loovisikutele, kes saaksid tänu sellele igapäevaselt loometegevusele pühenduda,“ märkis Saar.

Avaldusi aastatel 2016-2018 makstavale kunstniku- ja kirjanikupalga konkursile saab hakata esitama juba tänasest, 2. novembrist. Avalduste esitamise lõpptähtaeg on 30. november 2015. 2016. aastal makstav kunstniku- ja kirjanikupalk on 1005 eurot kuus.

Minister lisas, et loovisiku majanduslik stabiilsus loob uute teoste sündimiseks kindlama eelduse. „Olemasolevad võimalused nagu Kultuurkapitali makstavad stipendiumid või muud loovisiku toetused jäävad ka edaspidi, kuid need on lühiajalised ega paku sotsiaalseid garantiisid nagu tervisekindlustus või maksed pensionifondi,“ rääkis Saar.

Minister rõhutas, et kirjaniku- ja kunstnikupalk ei tähenda vajadust täita riigi tellimustöid. „Palgale võetud kunstnikud ja kirjanikud on oma loomingus jätkuvalt vabad. Ainus ootus kunstniku- või kirjanikupalka saavale loovisikule on pühendumine loomingule,“ kinnitas Saar.

Eesti Kirjanike Liidu esimees Karl Martin Sinijärv tõdes, et kirjanike ja kirjanduse jaoks on sündinud väga oluline ja paljutõotav algatus. „Keele kui töövahendi virtuoossete kasutajate hulk ei saa Eestis kunagi üleliia suureks, tõsiseltvõetavaks kirjanikuks kujunemine nõuab aastaid, kui mitte aastakümneid. Inimesed, kes on kõige kiuste sellega toime tulnud, väärivad oma töö eest tasu ning sellega kaasnevat kindlustunnet. See on aegadeülene küsimus, meie kõigi vaimse keskkonna küsimus," rääkis Sinijärv
Ka Eesti Kunstnike Liidu president Vano Allsalu kinnitas, et palga sisseseadmise väärtus ei peitu kaugeltki üksnes rahalises toetuses, samavõrra oluline on sõnum, et loovisiku tegevus on ühiskonnas oluline ja oodatud. „Usutavasti soovime kõik, et meie kultuur oleks Eestile rahvusvaheline visiitkaart ning pakuks kõrgetasemelist vaimutoitu oma rahvale. Palga saajatena nähakse eelkõige tugevaid ja tegusaid loojaid, kes suudavad kolme aasta jooksul oluliselt panustada meie kunsti arengusse. Valikute erapooletuse ja mitmekesisuse tagab valikukomisjoni kaasatud ekspertide lai ring,“ lubas Allsalu.

Täpsemad konkursi tingimused ja kriteeriumid on kirjeldatud SIIN. Esimesed loomeliitudelt palka saavad kümme loovisikut selguvad aasta lõpuks.