Kaitseminister Urmas Reinsalu tänas koju saabunud kaitseväelasi. "Teie tulite koju tagasi, järgmised võitlejad jätkavad operatsioone Afganistanis," ütles kaitseminister Reinsalu. "Eesti lipp lehvib Afganistanis uhkelt ja kõrgelt. Eesti teab, mis hinda tuleb maksta vabaduse kaotamise korral. Seetõttu oleme otsustanud koos oma liitlastega seista ka nende riikide ja rahvaste vabaduse ja turvalisuse eest, kes seda ise veel teha ei suuda. Me aitame seal kaasa oma väikese riigi julgeoleku kindlustamisele. Vaevalt tuldaks appi sellele, kes ise kunagi kedagi aidanud ei ole. Eesti ei anna enam kunagi alla. Eesti sõdurid ja meie tsiviilesindajad on teinud Eestile Afganistanis hea nime."

Kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras ütles oma tervituses, et tal on kaitseväe juhatajana uhke tunne vastu võtta üksust, mis on väga hästi hakkama saanud olukorras, kus Eesti kaitseväelased võtsid kontrolli alla suure piirkonna, mis oli pikka aega Afganistani põhiseadusliku valitsuse vastaste mässuliste võimutsemise all.

"Iga Eesti sõdurite avastatud relvapeidik ja isevalmistatud lõhkekeha päästab lisaks sõdurite eludele ka lugematul arvul kohalike elanike elusid," ütles brigaadikindral Terras. "Meie liitlased on öelnud, et Eesti sõdurid on parimad ja see ei ole sõnakõlks. Tänu teie heale teenistusele võetakse meid meie strateegiliste partnerite juures tõsiselt."

Brigaadikindral Terrase sõnul ei olnud jalaväekompanii teenistus kerge, sest kompanii kandis lahingutes kaotusi. Kaitseväe juhataja kinnitas, et haavatud saavad koostöös liitlastega parima arstiabi ja taastusravi. "Teen kaitseväe juhatajana kõik, et välisoperatsioonil haavata saanud kaitseväelased saaksid kaitseväes edasi teenida," sõnas brigaadikindral Terras. "Me ei jäta mitte kedagi üksi. Eesti pakub igale vigastatud sõjamehele parimat võimalikku abi."

Brigaadikindral Terras tänas kaitseväelaste lähedasi toetuse eest. Tallinna Lennujaama olid tulnud sõdureid vastu võtma kümned pereliikmed, sõbrad, teenistuskaaslased ja tuttavad.

Tallinna Lennujaamas korraldatud tseremoonial andis kaitseminister Urmas Reinsalu NATO operatsioonilt naasnud kaitseväelastele üle Rahvusvahelistes sõjalistes operatsioonides osalenu medali.

Kaitseväe juhataja autasustas lahingutes vapralt võidelnud kaitseväelasi. Kaitseväe teeneteristi lahinguliste teenete eest said Estcoy-13 ülem major Kaido Kivistik, rühmaülemad leitnant Joel Päeva ja leitnant Argo Sibul ning Estcoy-13 kaitseväelased nooremveebel Ruslan Pavljutšok, seesrant Risto Kalaus ning nooremseersandid Rene Hinrikus ja Toomas Tuvi. Kaitseväe teeneteristi kaitsealaste teenete eest sa katseväe Afganistani kontingendi ülem kolonelleitnant Antti Viljaste, Kaitseväe teeneteristi eeskujuliku teenistuse eest 16 kaitseväelast. Maaväe ülem autasustas maaväe teenetemärkidega üheksat kaitseväelast, ohvitseri hõberisti sai Estcoy-13 ülema abi kapten Rene Lepik.

Vastuvõtutseremoonial osalesid koos kaitseministri ja kaitseväe juhatajaga veel Ühendkuningriigi suursaadik Eestis Christopher Bruce Holtby ja maaväe ülem kolonel Indrek Sirel.

Estcoy-13 viis kuue kuu jooksul läbi ligi 900 domineerimispatrulli, mille käigus leiti ja tehti kahjutuks 78 isevalmistatud lõhkekeha, avastati 68 peidikut relvastuse, laskemoona, sidevahendite ja lõhkekehade valmistamise komponentidega.

Eesti kompanii osales kolmes Helmandi väekoondise operatsioonis, kaheksas lahingugrupi operatsioonis ja neljas Afganistani rahvusliku armee operatsioonis vastaste väljasurumiseks aladelt, mida antakse järjest üle Afganistani rahvuslikele julgeolekujõududele. Eesti kompaniil oli rotatsiooni jooksul kokku üle 50 erineva tulekontakti vastasega. Kuue kuu jooksul kasvas Estcoy opereerimisala 70 ruutkilomeetri suuruseks. Estcoy-13 rajas rotatsiooni kestel neli kontrollpunkti ning mehitas üheaegselt kõige rohkem viit kontrollpunkti. Kaks kontrollpunkti andis Estcoy üle Afganistani julgeolekujõududele.

Teenistuse lõpetanud Estcoy-13 teenis kokku kahe erineva lahingugrupi koosseisus. Tema ülesandeks oli hoida ja laiendada oma opereerimisala, kaitsta kohalikku elanikkonda kogu oma vastutusala piires, hoida ala puhtana isevalmistatud lõhkekehadest ja vastase võitlejatest, toetada ülesehitustöid regioonis.

Mais Afganistanis teenistust alustanud järgmise Eesti kaitseväe kontingendi ülem on kolonelleitnant Margus Koplimägi. Patrullbaasis Wahid jätkab teenistust major Eero Aija juhitud Estcoy-14, mida toetab Camp Bastionist rahvuslik logistiline toetuselement NSE-13 kapten Rivo Aaveli juhtimisel. Lisaks jalaväekompaniile teenivad Afganistanis Eesti kontingendi koosseisus lähikaitsemeeskond ja staabiohvitserid.