Aastaid teenindas diiselelektijaam hoones inimesi jõujaamana, siis seisis hoone hulk aega kasutuna.

Kaarma vallavanem Andres Tinno sõnul tulid Abruka inimesed valda ja avaldasid soovi hoone ära osta ning rajada sinna päästejaam.

Oma soov anti teada ka hoone omanikule Eesti Energiale, siis osaleti konkursil ja osteti hoone kokkuleppehinnaga.

Rahvakeeli päästejaamas on hetkel saare vabatahtlikel päästjatel üks auto Gaz 66 tulekustutamise mõistes, kaheksarattaveoline poolamfiibne Argo, mootorsaan koos järelhaagisega, mootorpump.

Järgmisel aastal, kui kõik plaanipäraselt kulgeb, on ka merepäästevõimekus koos oma täisvarustusega, nii paat, kui turvaline varustus koos riietusega hoone katuse all.

Saaremaa päästepiirkonna juhataja Margus Lindmäe sõnul on mõistlik koondada nad siia kõik kokku, hoida neid heades tingimustes, kuni neid ühekorra vaja läheb, kui läheb.

Lindmäe tunneb head meelt vastavatud hoone üle ja räägib, et nii vald, rahastajad, kui kõik, kes on vedanud seda tegemist on teinud väga õiget asja.

"Tänane päev on ikka üle keskmise suur päev, kus Abukal on saanud valmis suure idee teostus ja väga suur ettevõtmine. Vaadates vajaduse pealt, siis äärmiselt hea ja vajalik asi," sõnas Lindmäe.

Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu rääkis, et turvalisus algab igast inimesest endast ennekõike, turvalisust ei saa riik peale suruda.

"Siin kogukonnas on selgelt näha, et iga üksikisik on aktiivne, kutsuge veel inimesi juurde, sest koos on alati turvalisem," lõpetas Tammearu oma pöördumise.

Abruka saarevaht Rein Lember tunneb head meelt vastvalminud hoone üle. "Unistused on ohtlikud, sest nendel on vahest kombeks ka täituda. See on meie kõigi koos ettevõetud projekt, siin on ka minu, iga Abruka mehe ja naise ja suvesaarlase unistuse täitumine," rääkis Lember.

Ligi 150 000 euro maksumusega Abruka päästemaja rajamise projekti toetas EAS väikesaarte programmi vahenditest ligi 124 000 euroga.