Lisaks Aaviksoole ja Vaarikule oli Solarise keskuse Apollo raamatupoes kohal umbes 20 inimest, neist enamik ajakirjanikud ja fotograafid. Vaarik ütles Delfile, et korraldajate eesmärk ei olnudki sündmust suureks puhuda ja laialt välja reklaamida, kuna ruumi oli vähe.

Debati alustuseks märkis Vaarik, et pole nõus meediasse ilmunud mõistega "blogisõda", mis olevat liiga negatiivne ning võib inimestes debati suhtes vastumeelsust tekitada. Vaarik nentis, et tema esimese blogisissekande taga oli pika aja jooksul tekkinud nördimus Vabadussõja võidusamba projekti suhtes ning viimaseks piisaks sai nurgaliistu allakukkumine. PR-spetsialisti sõnul röövis see sündmus sambalt igasuguse pühaduse oreooli ning näitas, et tegu on lihtsalt läbikukkunud projektiga.

Aaviksoo omalt poolt rääkis, et ta kaalus ka samba küsimuses poliitilise vastutuse võtmist tagasiastumise näol, kuid jõudis seisukohale, et praeguses olukorras poleks see õige käitumisviis. "Pigem tuleb alustatu lõpule viia ehk sammas korda teha," tõdes minister.

"Kui see korda ei saa, siis ministrina mul enam pikka pidu ei ole," nentis Aaviksoo ning avaldas lootust, et sügiseks on seis sambaga juba parem. "Enne kui kured läinud kurjad ilmad, luiged läinud lumi maas, peaks olemad vead parandatud."

Ka Vaarik leidis, et ministri tagasiastumine poleks õigustatud. "Kui möödalaskmine pole sügavalt eetiline, siis ei peaks tagasi astuma," märkis ta.

Samas ootaks Vaarik Aaviksoolt tekkinud segaduse eest vabanduse palumist: "On üks oluline vastutuse võtmise viis - vabandamine." Aaviksoo blogist PR-spetsialist seda ei leidnud ja kohtas selle asemel pigem populismi. Näiteks ei meeldi talle samba kriitika ja Vabadussõtta suhtumise segi ajamine.

Aaviksoo sõnul pööratakse aga liialt tähelepanu pisiasjadele ja selle asemel tuleks mõelda hoopis pikemas perspektiivis sambale kui sümbolile. "Ma usaldan palju rohkem küsitlusi, emotsionaalseid hoiakuid. Toetus võidusambale on iseenesest olemas," tõdes kaitseminister."Enamik inimesi on veendunud, et see ehitus tuleb korralikult lõpule viia."

Järgmine monument tuleb ehk parem

Vaarik arvas, et kui sambasaaga meile midagi muud ei õpeta, siis ehk vähemalt seda, kuidas tulevikus monumentide püstitamist paremini korraldada. Muu hulgas oleks tulnud tema hinnangul kaasata kavandi valinud komisjoni rohkem eksperte ja rakendada selle elluviimisel inimesi, kes on niisuguste suurettevõtmistega varem tegelenud.

Ühtlasi märkis Vaarik, et sääraste sümbolobjektide puhul tuleb pöörata eriti palju tähelepanu kvaliteetsele teostusele ja samba projekt oleks tulnud õigel ajal peatada, kui isegi sellega seotud inimesed asusid juba ennast taandama.

PR-eksperdi sõnul oleks ka hea, kui selliste suurprojektide puhul oleks rohkem poliitilist konsensust. Aaviksoo ütles vastuseks, et alati ei olegi võimalik kõiki ühele meelele saada, kuid mõnevõrra rohkem koostööd ei teeks paha.

Aaviksoo hinnangul oli tema kõige suurem viga kaitseministrina see, et ta üritas pärast riigikogu otsust käsitleda võidusamba püstitamist ainult tehnilise küsimusena ja alahindas selle vastaste organiseerumise võimet. Kaitseminister avaldas arvamust, et inimesed võiksid rohkem uskuda neisse väärtustesse, mida sellised monumendid kannavad.

Kõik algas blogist

Vaariku ja Aavikssoo arutelu algas Aaviksoo blogisissekandest, kus kaitsminister lahkas pikalt oma isiklikke arusaamu, kõhklusi, otsuseid ja problemaatikat võidusamba ümber. Aaviksoo kirjatükile "Mina ja sammas" vastas oma blogis Daniel Vaarik, kes oma kirjutises "Tahte triumf mõistuse üle" analüüsis kriitiliselt Aaviksoo mõtteid. Sellele reageeris omakorda Aaviksoo ja talle vastas taas Vaarik.

Nüüdseks on debatiga jõutud nii kaugele, et Aaviksoo kutsus Vaariku teed jooma ja kell 18 saidki nad Solarise keskuses Apollo raamatupoes kokku. Debatti modereeris Postimehe arvamustoimetaja Urve Eslas.