Väljas on endine Eesti NSV ja iseseisvuse taastanud Eesti poliitik ning Nõukogude Liidu diplomaat. EKP KK esimese sekretärina juhtis ta 1988. aastal Eesti NSV suveräänsusdeklaratsiooni vastuvõtmist.

Aadu Luukase Sihtasutuse väljaantava preemia eesmärk on tunnustada isikut või organisatsiooni, kes paistab silma Eesti ühiskonna tasakaalustatud arengu ja rahva elukvaliteedi edendamisega. Missioonipreemiaga kaasneb 32 000 eurot.

Eelmisel aastal said Luukase nimelise missioonipreemia Arnold ja Ingrid Rüütel. Kuid näiteks kolm aastat tagasi pälvis sama preemia Sihtasutus Perekonna ja traditsiooni kaitseks, toona võttis auhinna vastu sihtasutuse eestvedaja Varro Vooglaid.

Lisaks Väljasele olid tänavused nominendid ajaloolane ja Eestis tegutsev rootsi vaimulik Patrik Göransson, ajakirjanik ja Kodulinna maja looja ning juht Tiina Mägi, puuetega noorte ujumistreener Õnne Pollisinski, koorijuht Hirvo Surva ning mitmete oluliste e-riigi projektide initsiaator Uuno Vallner.

2006. aastal surnud Aadu Luukas oli suurettevõtja, muu hulgas asutas ta transiidiettevõtte Pakterminal. Ta oli mitmeid aastaid järjest valitud Eesti mainekamate ja mõjukamate majandustegelaste esikolmikusse. Luukase mälestuseks hakati 2007. aastal välja andma tema nimelist missioonipreemiat.